TOP 5 altcoinov, ktoré nás najviac prekvapili

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

V našom magazíne pravidelne vychádzajú články zo série TOP 5. Keďže je to veľmi obľúbená séria, prinášame ďalší diel. Tentoraz sa pozrieme na TOP 5 altcoinov, ktoré prekvapili hádam každého.

Pokiaľ ťa zaujíma naša TOP 5 séria, tak v tejto sekcii nájdeš predchádzajúce diely.

Doge Coin – Shitcoin, ktorý sa drží…

Pôvodne som ani nemal v úmysle tento coin zaradiť do tohto rebríčka, keďže väčšina obchodníkov ho považuje za odpad krypto scény. Skrýva sa však za ním oveľa viac, ako by sme čakali. Pôvodne táto kryptomena bola skôr len jeden z  „meme” výmyslov istej skupinky krypto nadšencov. Už len samotná prezentácia projektu na vlastnom webe naznačuje, že ide skôr len o pokus o vtip a otestovanie, ako na to ľudia budú reagovať. Majitelia pravdepodobne ani nemali v úmysle tento altcoin ďalej vylepšovať a propagovať. Neskôr ho dokonca všetci zakladatelia opustili. Doge coin síce má veľkú komunitu, ale nemá svoj vlastný developerský tím, ktorý by ho posunul ďalej. 99 % krypto nadšencov by pravdepodobne do vymierajúceho projektu ani neinvestovalo. Zdá sa, že všetko je ináč. Tento altcoin aj napriek zlým fundamentom naďalej napreduje a získava si pozornosť takmer celého krypto sveta.

Ťažko sa to hovorí, ale podobne ako BTC, tak aj Doge coin patrí do skupiny kryptomien, ktoré síce nemajú aktívny svoj pôvodný developerský tím a zakladateľa, ale aj napriek tomu s veľkou pravdepodobnosťou budú aj o 10 rokov stále na vrchole.

Binance coin – Z ničoho niečo

Binance coin v súčasnosti pravdepodobne už nikoho neprekvapí. Ale v roku 2017 si len málokto povedal, že nejaká maličká čínska burza sa už o pol roka stane najväčším krypto projektom na svete. Niečo podobné ako dosiahla burza Binance nedokázali ani projekty, ako Apple či Amazon. Patria síce k celosvetovým lídrom, no cesta k vrcholu trvala niekoľko rokov, nie mesiacov. Ťažko hovoriť, čo môže byť za rastom burzy Binance a ich altcoinu BNB. No nepochybne musíme spomenúť vynikajúce marketingové znalosti zakladateľa, snahu niečo dosiahnuť, prinášať novinky a ochotu pomôcť komunite.

Prečítaj si: Bitcoin hashrate dosiahol historické maximum! Bude ho nasledovať aj cena? Vieme odpoveď

LINK – Nenápadný zabijak

Chainlink je projekt, ktorý sa zaoberá smart kontraktmi. Patrí k jedným zo starších projektov, ktoré sú už nejakú dobu na scéne. Avšak svoju cestu k úspechu si preráža postupne. V roku 2017 len málokto poznal tento altcoin. Veľký ošiaľ začal až počas roka 2019, keď ako jediný altcoin v najhoršom bear markete rástol. Je veľmi zaujímavé, že od roku 2017 sa bez väčšieho retracementu nachádza v bullish trende s takmer 4 000 % zhodnotením. A málokto by pred 3 rokmi očakával, že práve LINK bude ten altcoin, ktorý v najtvrdšom bearish trende nesklame.

Forky BTC

Forkov BTC tu máme niekoľko a ťažko by sa všetky zmestili do tohto rebríčka. Preto si o nich povieme všeobecne. BCH, BSV a Bitcoin Gold vznikli v dôsledku veľkého množstva sťažností od komunity na pôvodný koncept BTC. Údajne základná verzia BTC je zastaraná a potrebuje renovovať. Koncept síce nie je zlý, kuriózne je na tom však to, že za každým hardforkom BTC stáli ľudia s pochybnou minulosťou, alebo členovia krypto komunity, ktorí sa podvodom dostali k sláve a peniazom. Aj napriek týmto faktom BCH a BSV naďalej patria k najznámejším altcoinom na krypto scéne.

XTZ – Nesklamal nás!

Na záver nepochybne stojí za spomenutie aj altcoin XTZ. Podobne ako LINK aj napriek tvrdému bearish marketu ako jeden z mála altcoinov dlhodobo rastie a robí zaujímavé zhodnotenie na portfóliu. Aj tu môžeme tvrdiť, že ide o prekvapenie roka 2019.

Autor:
Ľuboš Kovár
Ľuboš Kovár

Kryptomenám sa venuje už od strednej školy. Za niekoľko rokov vybudoval z Kryptomagazínu najväčší kryptomenový a zároveň ekonomický magazín na Slovensku.