[Správy] Bitcoin: Najväčšie zisky od roku 2011 – Bakkt futures na ATH – Stojí za vzostupom ceny Čína?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Cena BTC predviedla niečo nevídané. S tým zároveň ožil celý kryptopriestor, a to vrátane inštitucionálnych investorov, ktorí pomohli Bakktu dosiahnuť nové výšiny v podobe množstva kontraktov na futures platforme. Špekulácie o tom, čo spôsobilo tento cenový pohyb, mieria do Číny. Mohla Čína zabezpečiť vzostup ceny BTC?

Bitcoin predviedol nevídaný pohyb

Po vzostupe na 14 000 USD sa cena BTC zastavila a postupne klesala na úroveň okolo 7 500 dolárov za Bitcoin. Negativita na trhu sa premietala všade. Od nízkych volume po strach medzi investormi. Očakával sa ďalší prepad, ale ako to býva často, prišiel radikálny vzostup.

Lenže vzostup to bol naozaj nevídaný, a to na toľko, že podobnú situáciu sme mohli vidieť naposledy v roku 2011. Bitcoin dosiahol od spodnej hranice posledných dní zisk 42%. Nárast ceny bol tak nad 3000 dolárov.

Momentálne prebieha korekcia po masívnom cenovom pohybe a Bitcoin sa obchoduje za cenu mierne nad 9 000 USD. Obavy, či sa pomaly presúvame do nového bear marketu nateraz môžeme odložiť.

Bakkt na novom ATH uzatvorených kontraktov

So silnými cenovými pohybmi, prišiel tiež inštitucionálny záujem. Kým po spustení Bakktu prišlo pre mnohých vytriezvenie, keď sa ukázalo, že sa obchodujú iba desiatky kontraktov denne, teraz sa Bakkt rozbieha.

https://twitter.com/BakktBot/status/1188081349875453953?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1188081349875453953&ref_url=https%3A%2F%2Ftrading11.com%2Fzpravy-bitcoin-nejvetsi-zisky-od-roku-2011-bakkt-futures-na-ath-stoji-za-vzestupem-ceny-cina%2F

Bakkt dosiahol nový ATH, keď sa za deň zobchodovalo 1183 kontraktov na monthly futures. To signalizuje, že Bakkt má svojich záujemcov, a sa tešia z vysokej volatility. Práve volatilita totiž prináša najviac možností, ako profitovať na trhu. Čím väčšie a rýchlejšie cenové pohyby, tým viac príležitostí pre traderov.

Všeobecný trend, ktorý hlásia spoločnosti ako Grayscale, Coinbase PRO či Kraken je taký, že inštitúcie každým dňom nakupujú čoraz viac a viac BTC a fakticky tak prebieha druhá fáza akumulácie. Zaujímavosťou je, že Grayscale hlási tiež vysoký záujem o Ethereum.

Video analýza – BNB/BTC – Býci sú opäť v sedle

Inštitúcie tak do priestoru kryptomien stále investujú a zároveň sa ukazuje, že po pomalom štarte sa aj o Bakkt našlo dostatok záujemcov z inštitucionálneho prostredia. V porovnaní s CME futures alebo Bitmexom je Bakkt stále kvapka v mori. To sa však môže pri tak radikálnom postupe čoskoro zmeniť.

Spôsobila Čína vzostup Bitcoinu?

To je otázka, na ktorú momentálne mnoho členov komunity hľadá odpovede. Prezident komunistickej Číny, Xi Jingping, oznámil, že chce z Číny urobiť blockchainovú veľmoc. Následne prišlo mnoho denníkov v kryptosvete so správou, že nemôže byť náhodné, aby BTC stúpal v rovnakej chvíli, keď Xi oznámil, že Čína bude investovať do rozvoja blockchainu.

Viac informácií – Prvý čínsky zákon o kryptomenách je na svete

To pripomína predchádzajúci bull run z roku 2017, keď správy z Číny údajne hnali cenu smerom nahor. A podobne ako vtedy, tak aj teraz ide o úplne nekonkrétnu správu, ktorá pre svet blockchainu neznamená vôbec nič. Čínska diktatúra síce proklamuje, že chce používať blockchain technológiu, ale rozhodne nebude využívať decentralizované kryptomeny. To by totiž išlo priamo proti ideológii diktátorského režimu, ktorý centrálne ovláda dianie v krajine.

Oznámenie prezidenta Xi skôr znamená, že Čína bude vyvíjať svoje vlastné, centralizované technológie, ktoré budú mať spoločnú len malú časť vlastností s decentralizovanými sieťami. Ľudská myseľ rada hľadá očividné spojenie medzi cenovými pohybmi a reálnymi udalosťami zo sveta. To často vedie k chybným záverom a spájajú sa tak neprepojené udalosti. Čína naozaj nebude nikdy používať decentralizovanú menu ako je BTC.

Spálenie shortov za 150 miliónov

Pravdepodobnejším scenárom je, že za vzostupom ceny stojí tzv. short squeeze. To v podstate znamená, že ak je na trhu nadmiera shortov, tak má cena tendenciu rásť a spáliť práve tieto shorty. Či za tým stoja veľkí hráči, samotné burzy alebo všeobecné trhové podmienky, nie je jasné.

Zatiaľ to vyzerá tak, že sa môžeme tešiť na obdobie vyššej volatility, ktorá prinesie viac príležitostí pre obchodníkov. Stále sa nachádzame v zostupnom kanáli, ktorý podľa mnohých odborníkov vyzerá ako Bull flag. Významnú úlohu bude hrať zatvorenie týždennej sviece.

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil A. Kracík.

 

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.