Denník začínajúceho tradera – Predstavenie – 1. týždeň

Denník začínajúceho tradera Najlepšia obchodná stratégia na bitcoin
Najlepšia obchodná stratégia na bitcoin. Zdroj: shutterstock.com/Viktoriia Hnatiuk/Tarasenko Andrey
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Ako sme už včera spomínali, Kryptomagazin ide stále vpred. A nie je to len o tom, že pribúdajú stránky s novým obsahom (ako napríklad K-mag.cz alebo qTube). Ide aj o formu obsahu a interakcie, ktorú sa s vami, našimi čitateľmi, snažíme stále zdokonaľovať. Práve tento cieľ nás doviedol k myšlienke, ktorá je v našich končinách takmer jedinečnou. Pôjde o interaktívnu letnú školu obchodovania, ktorá ponesie názov „Denník začínajúceho tradera.” Pýtate sa o čo ide? To vám hneď vysvetlíme.

Obsah a plány letnej školy obchodovania

Od zajtrajšieho dňa až do konca augusta (zhruba 10 týždňov) bude takmer každý deň v týždni (okrem nedele, tú si necháme na oddych) vychádzať jeden nový článok o obchodovaní. Avšak nepôjde o hocijaký článok. Pôjde o učenie sa obchodovania v praxi a takpovediac v priamom prenose. Ako to však bude vyzerať?

Na takmer každý deň máme zadanú tému z obchodovania (niektoré prejdeme v rýchlosti, niektoré budeme preberať viac dní), o ktorej sa budeme učiť. A budeme sa o nej učiť spoločne. Vyučovať nás bude Jakub Kraľovanský z NEXALTIC Capital s.r.o., ktorý je jedným z našich hlavných traderov, ktorého si čoskoro predstavíme. Budeme sa napríklad venovať témam ako rezistencie a supporty, Elliot Waves, Harmonické patterny alebo Fibonacci levels. Pripraveného je samozrejme oveľa viac.

A áno, všimli ste si dobre, napísal som vyučovať NÁS, nie vás. Pretože spolu s vami sa budem učiť obchodovať aj ja (tiež sa predstavím podrobnejšie čoskoro). Všetko, čo sa teda od Jakuba naučím, sa vám budem snažiť interpretovať čo najpresnejšie a najzrozumiteľnejšie, slovami úplného začiatočníka v obchodovaní. Tak sa pokúsime zaistiť to, že si všetci vybudujeme pevné základy obchodovania a rovnako aj to, že prílišná odbornosť alebo vysoký level (poprípade vysoká rýchlosť kurzu) nikoho neodstraší. Pretože to určite nechceme.

Ako bude kurz samotný prebiehať?

Pondelky, utorky, štvrtky a piatky sa budeme učiť nové témy. Veľkú väčšinu z nich budeme brať z kurzu Jakuba Kraľovanského, avšak môžu sa vyskytnúť aj iné zdroje. V stredy a soboty budeme mať „skúšky.” Nebojte sa ale, nepôjde o žiadne známkovanie ani hodnotenie (iba žeby ste ma chceli hodnotiť vy).

Cieľ týchto „skúšok” je jednoduchý. Precvičiť si to, čo sme sa predchádzajúce 2 dni naučili priamo na grafoch. Tempo je nastavené takýmto štýlom schválne, aby bolo jednoduché ho nasledovať (v prípade, že ste vyťažení) alebo dobehnúť (v prípade, že vás čaká nejaká tá letná dovolenka).

Nedele budú samozrejme voľné, kedy si všetci oddýchneme a načerpáme nové sily do ďalšieho spoločného učenia. No a teraz už samotné predstavenie ľudí, ktorí vás budú týmto kurzom sprevádzať.

Kto je Jakub Kraľovanský?

Jakub pracuje ako Senior Trader. S kryptomenami a blockchain technológiou má viac ako 4-ročnú prax. V roku 2017 úspešne promoval na Ekonomickej univerzite v odbore Medzinárodný obchod. Po ukončení sa naďalej vzdelával a v sektore Kapitálový trh získal osvedčenie o vykonaní odbornej skúšky. Dlhodobo pracoval v medzinárodných spoločnostiach (Deutsche Leasing Phoenix) ako Portfolio Manager. Od roku 2018 vykonáva pozíciu Hlavného tradera spoločnosti NEXALTIC Capital s.r.o. a Portfolio Managera v spoločnosti Smart profit s.r.o.

Ako trader sa rád hýbe najmä v 1H a 4H grafoch (ak neviete o čo ide, nezúfajte, všetko sa spoločne naučíme). Medzi jeho obľúbené indikátory majú patriť RSI, MACD, ale samozrejme sa riadi aj inými ako napríklad Volume alebo Pivoty a Bollinger Bands. Takisto v poslednom čase „pričuchol” teórii Elliot Waves, ktoré ho veľmi nadchli.

S naším letným trading kurzom sa rozhodol pomôcť najmä preto, že mu to príde ako výborná myšlienka nielen na výučbu začínajúcich traderov, ale takisto aj na vybudovanie silnej slovenskej a českej komunity, ktorá sa bude podporovať a spoločne kráčať vpred.

Na a kto som teda ja?

Moje meno je Marek a pre Kryptomagazin píšem články už nejaký ten piatok. Kryptomenám sa venujem zhruba 3 roky, ale s obchodovaním nemám vôbec žiadne skúsenosti. Nikdy som totižto nemal tú disciplínu a vhodný dozor na to, aby som sa rozhodol plne sa tomu začať venovať. Avšak ako študenta ekonómie ma to ku grafom ťahalo stále viac a viac.

Potom, čo mi napadla myšlienka letnej školy obchodovania a po dohodnutí spolupráce nielen s Jakubom, ale aj s Kryptomagazinom a Trading11, som sa rozhodol, že toto leto by sme sa mohli začať učiť obchodovať všetci spoločne. A keďže som úplný začiatočník (noob), tak mi naozaj verte, že tento kurz zvládne každý.

Čo čakať ďalej?

Plán na tento týždeň je nasledovný. Keďže sa budeme učiť obchodovať hlavne s kryptomenami, tak si zajtra predstavíme úplne základy kryptomien a čo to si k nim povieme. V stredu spravíme výnimku a ešte nebude skúška (veď z čoho predsa), ale pozrieme sa na Tradingview, na ktorom sa bude odohrávať výučba a neskôr aj samotné obchodovanie. No a vo štvrtok a piatok začneme s úplnými základmi obchodovania. Dúfam, že sa tešíte rovnako ako ja!

PS: Keďže ide o experiment a pre väčšinu z nás aj o úplne novú skúsenosť, sme otvorení akýmkoľvek pripomienkam, otázkam, návrhom. Skrátka čomukoľvek, čo by mohlo spestriť a zlepšiť tento kurz. Rovnako by som bol veľmi rád, keby sa diskusia a komentáre držali v priateľskej rovine. Všetci sme predsa na jednej lodi.

Ak chcete byť aktívnou súčasťou tohto kurzu a nevymeškať ani naše ďalšie spravodajstvo, tak sa prihláste na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku a najnovšie aj na Instagrame Twitteri.

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.