Mohol by Litecoin prekonať XRP? Analytik z Forbes tvrdí, že áno!

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Ak sa pozrieme na kryptomeny so stredne-veľkou kapitalizáciou, iba ťažko nájdeme coin, ktorý v roku 2019 zvýšil svoju hodnotu viac, ako Litecoin. LTC v januári začal na tridsiatich dolároch. V priebehu prvých dvoch mesiacov stihol zdvojnásobiť svoju hodnotu. Momentálne sa podľa stránky KMcap.eu obchoduje za 56,5$ a je celkom možné, že v priebehu nasledujúcich týždňov pôjde ešte vyššie!

Litecoin sa ako jeden z mála coinov obchoduje za ceny z jesene 2018 a pomaly ale isto otáča svoj dlhodobý trend. Čo však spôsobilo tento úspech? A vydrží to Litecoinu do budúcnosti alebo sa zlomí, len čo Bitcoin zavelí down?

Dôležitá správa: Spoločnosť Fidelity konečne spustila Bitcoin Custody!

Litecoin – kryptomena plná pozitívneho fundamentu

Na Forbse sa nedávno objavil článok, v ktorom autor Litecoin popisuje ako kryptomenu s veľkým potenciálom a dokonca tvrdí, že v roku 2019 v kapitalizácii prekoná XRP! Z LTC by sa tak stal treťou najhodnotnejšou kryptomenou. Ale prečo? Čím je Litecoin taký výnimočný?

Litecoin je v podstate klon Bitcoinu s jedným veľkým rozdielom. Rýchlosť tvorenia blokov na LTC blockchaine je 4x vyššia a do každého bloku sa vojde 4x viac transakcií. Táto platobná sieť tak oproti Bitcoinu spracuje až 16x viac transakcií!

Litecoin je v krypto-komunite používaný ako rýchlejšia a lacnejšia alternatíva Bitcoinu. Minulosť nám však x-krát ukázala, že vysoká rýchlosť transakcií nie vždy koreluje s cenou danej kryptomeny.

Podľa Billyho Bambrougha – autora spomínaného článku vo Forbes – je súčasný rast LTC zapríčinený snahou spoločnosti Litecoin Foundation o zlepšenie bezpečnosti a anonymity tohto coinu spolu s uzavretím zaujímavých partnerstiev.

“Volatilita Litecoinu vyletela po tom, čo Litecoin Foundation oznámila plány na integráciu MimbleWimble protokolu. [..]

Sledujte, ako budú v marci správy o narušení súkromia používateľov kryptomien (napr. nedávny škandál okolo Coinbase) ovplyvňovať trh.”

Pomôže Litecoinu halving?

Zabudnúť nesmieme ani na nadchádzajúci halving odmien za ťažbu Litecoinu (tešiť sa naň môžeme začiatkom augusta 2019). Zo súčasných 25 LTC / blok sa odmena zníži na polovicu, čo výrazne ovplyvní celý trh s Litecoinom. Mineri budú generovať polovičné množstvo coinov. Inflácia sa tak výrazne zníži, čo by malo z dlhodobého hľadiska zvýšiť cenu LTC.

Odpočet do ďalšieho halvingu nájdete tu.

Pohľad na minulé halvingy Bitcoinu, Litecoinu a ďalších kryptomien ukazuje, že táto udalosť má na samotnú kryptomenu pozitívny dopad. V prípade Bitcoinu dokonca možno tvrdiť, že to bol jeden z impulzov šialeného rallye z roku 2017.

Šedá eminencia sa vracia späť na svoje miesto?

Litecoin je často nazývaný ako digitálne striebro. Šedá eminencia krypto-sveta. Coin, ktorý žije a prosperuje v tieni svojho veľkého brata – Bitcoinu. Pre väčšinu našich čitateľov to možno znie bláznivo, no Litecoin bol po väčšinu svojej existencie na druhom mieste v rebríčku kapitalizácie!

Kryptomeny novej generácie, ktoré dokážu viac, než len presúvať sa z peňaženky do peňaženky, však Litecoin o túto pozíciu pripravili. Je možné, že to bolo iba dočasné?

Litecoin v poslednej dobe ukazuje svoju silu. Je však náročné predstaviť si, že by predbehol projekty ako Ethereum alebo XRP. Na to by musel mať štvornásobnú hodnotu (~250$).

Čo na to hovorí technická analýza?

1D LTC/USD - Coinbase Pro

1D LTC/USD – Coinbase Pro

Z pohľadu technickej analýzy LTC momentálne súperí so silnou rezistenciou v pásme 55-65 $ dolárov a drží sa v stúpajúcom trendovom kanále. Pokiaľ mu vydrží pozitívny sentiment a Bitcoin nebude robiť žiadne výrazné pohyby smerom dole, je dosť možné, že v najbližších týždňoch túto rezistenciu prekonáme. V tom prípade by sa Litecoinu otvorila cesta v okrúhlemu číslu 100 $. Dostať sa do trojciferných čísel však rozhodne nebude jednoduché.

Samozrejme, je nutné pripomenúť, že od začiatku tohto roka Litecoin nezaznamenal žiadnu väčšiu korekciu. Preto si treba dávať veľký pozor! Do halvingu je ďaleko a s rezistenciou sa ešte potrápime.

Ak sa vám Litecoin páči a zvažujete nákup, na Trading11 pre vás pripravujeme rozsiahlejšiu analýzu tohto coinu. LTC je vďaka jeho stúpajúcemu trendu jednou z najväčších príležitostí pre amatérskych obchodníkov s kryptomenami a bolo by škoda to nevyužiť.