- Väčšina testovanej škorice v EÚ nespĺňa európske normy.
- Lacná kasia sa často predáva ako cejlónska škorica.
- Niektoré vzorky škorice obsahujú nebezpečne vysoký obsah kumarínu.
Európska komisia odhalila vážne problémy s kvalitou škorice predávanej v krajinách Európskej únie. Nová analýza ukázala, že väčšina testovaných výrobkov nespĺňa európske normy a niektoré môžu dokonca ohrozovať zdravie spotrebiteľov.
Výskum zrealizovalo Spoločné výskumné centrum Európskej komisie (JRC). Odborníci preskúmali 104 vzoriek škorice zakúpených v 10 krajinách EÚ, ale aj vo Veľkej Británii, Srbsku a na Srí Lanke. Z toho 44 produktov nieslo označenie „cejlónska škorica”, ktorá je považovaná za najkvalitnejšiu.
Zistenia vedcov sú alarmujúce. Až 66 % testovaných vzoriek nespĺňalo medzinárodné normy alebo porušovalo potravinové predpisy EÚ. Mnohé produkty boli označené ako cejlónska škorica, no obsahovali lacnejšiu kasiju – náhradu s tvrdšou kôrou, silnejšou chuťou a vyšším obsahom kumarínu.
Takmer 10 % „cejlónskych” výrobkov tvorila úplne alebo čiastočne kasia. Analýza tiež odhalila, že výrobcovia často miešajú kôru s inými časťami rastliny – listami, koreňmi alebo kvetmi – aby znížili náklady.
Vedci upozorňujú aj na vysoký obsah kumarínu, prírodnej látky, ktorá vo väčších dávkach poškodzuje pečeň. Až 31 testovaných výrobkov predstavuje riziko pre deti. Ďalším problémom je zvýšený obsah olova, ktorý prekročil povolené limity v 10 % vzoriek.
Podvody a zdravotné riziká
Odborníci upozorňujú, že trh s koreninami sa stáva čoraz atraktívnejším pre podvodníkov. Záujem o škoricu rastie a kontrola kvality zaostáva. V roku 2023 bola škorica piatou najdovážanejšou koreninou v EÚ, hneď po zázvore, paprike, korení a kurkume.
Štúdia tiež ukázala, že 21 % produktov malo príliš vysoký obsah popola, čo naznačuje nečistoty a nízku kvalitu suroviny. Vedci preto vyzývajú na zavedenie jednotných testovacích metód a jasných hraníc pre jednotlivé zložky škorice, aby úrady dokázali rýchlejšie odhaliť podvody.
„Trh s koreninami sa musí čistiť. Spotrebitelia majú právo vedieť, čo kupujú,” uvádzajú autori správy.
Spotrebitelia by mali rozlišovať medzi druhmi škorice
Odborníci odporúčajú, aby si kupujúci všímali pôvod a označenie. Pravá cejlónska škorica (Cinnamomum verum)pochádza zo Srí Lanky a má jemnú, sladkastú arómu. Kasia (Cinnamomum cassia) sa pestuje v juhovýchodnej Ázii, je tmavšia a výraznejšia, no obsahuje viac toxických látok.
Európska komisia plánuje výsledky štúdie využiť na sprísnenie pravidiel pre kontrolu korenín. Cieľom je lepšia ochrana spotrebiteľov a zníženie výskytu falšovaných výrobkov.
Ak sa nové opatrenia podarí zaviesť, spotrebitelia v celej EÚ by mohli mať istotu, že škorica, ktorú kupujú, bude nielen kvalitná, ale aj bezpečná.

Nechajte peniaze pracovať za vás.
Investujte a premeňte svoje obavy na príležitosť.