Smart kontrakty a ich revolučný potenciál

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Smart kontrakty môžu byť esom v rukáve všetkých zástancov blockchainu a kryptomien. Ak úspešne prekonajú pôrodné bolesti, ktoré sa ale v počiatočnej fáze vývoja nevyhnú žiadnemu veľkému projektu, môžu byť jedným z dôvodov, ktorý donúti krypto-odporcov premýšľať nad ich postojom. Majú smart kontrakty naozaj taký veľký potenciál? A ako vlastne fungujú?

Niečo málo z histórie smart kontraktov

Slovné spojenie „smart contract” sa po prvýkrát objavilo v roku 1996 a jeho otcom je legendárny počítačový vedec Nick Szabo. Ten v článku s názvom „Smart kontrakty: Budovanie blokov pre slobodný digitálny trh” definoval základné pojmy a princípy smart kontraktov. Vynálezom Bitcoinu v roku 2008 sa smart kontrakty opäť trochu priblížili reálnemu využitiu. Skutočným míľnikom pre ich využitie sa však stal rok 2013, kedy Vitalik Buterin a Gavin Wood predstavili koncept kryptomeny Ethereum, ktorá vo svojom blockchaine zahŕňa možnosť tvorby smart kontraktov. V dnešnej dobe existuje mnoho projektov, ktoré majú za cieľ rozšíriť smart kontrakty medzi verejnosť (napr. IBM Hyperledger Fabric, Share&Charge alebo Propy).

Viac o Nickovi Szabovi nájdete tu.

Ako to vlastne celé funguje?

Základným princípom, ktorý Szabo formuloval, je uzatvorenie kontraktu (zmluvy) medzi dvomi stranami (osobami), ktorý by sa odohral bez pomoci sprostredkovateľa. Ako zjednodušený príklad pre vysvetlenie smart kontraktov môžeme použiť princíp funkcie automatu na nápoje. Ak ste smädní, môžete si kúpiť nápoj z automatu. Ten vám vybraný nápoj vydá po vhodení mincí v požadovanej hodnote. Ak ale vhodíte mince v nesprávnej hodnote, automat vám mince vráti. To všetko bez pomoci tretej strany.

Čo musí mať smart kontrakt?

Prvou podmienkou, ktorú musí smart kontrakt spĺňať, je jeho nemennosť. To znamená, že ak je uzatvorený, nikto s ním bez vášho vedomia nemôže manipulovať. Ďalej by mal byť distribuovaný. To zaručuje, že výstup kontraktu musia potvrdiť všetci jeho účastníci. V prípade, že sa jedna strana pokúsi kontrakt negatívne ovplyvniť, ostatní účastníci môžu jednoducho jeho nekalý zámer odhaliť a zastaviť ho. Medzi ďalšie dôležité vlastnosti patria napríklad transparentnosť a jednoduchá vystopovateľnosť.

Aké prekážky ešte musia prekonať?

Ide o novú, a pomerne komplikovanú technológiu, ktorá na rozdiel od klasických zmlúv vyžaduje od jednotlivých strán technické know-how a tiež určitú úroveň znalosti práva. Ďalšou prekážkou je zatiaľ nepríliš priaznivé používateľské rozhranie. Navyše, ich vývoj je stále ešte len na začiatku a je spojený s vysokými finančnými nákladmi. Širšej implementácii zabraňuje aj súčasná legislatíva a právny systém. A nakoniec, smart kontrakty sú len také dobré, ako je dobrý programátor, ktorý ich vytvorí. Podľa firmy Hosho, ktorá sa zameriava na bezpečnosť v krypto-odvetví, má kritickú chybu v kóde až 25 % smart kontraktov.

Mohlo by vás zaujímať: Waves smart kontrakty sa dnes aktivujú!

Dlhá cesta k lepší zajtrajškom

Smart kontrakty majú veľký potenciál pozitívne ovplyvniť mnoho odvetví. Svoje uplatnenie môžu nájsť v bankovníctve, poisťovníctve alebo v doručovacích službách. Je ťažké odhadnúť, či sa to v nasledujúcich rokoch naozaj stane. Možnosti, ktoré smart kontrakty ponúkajú, sú však revolučné a bola by veľká škoda, keby nedostali šancu.

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku a najnovšie aj na Instagrame a Twitteri.

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Pavel.

Zdroje:
https://blockexplorer.com
https://blockgeeks.com
https://videacesky.cz

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.