Slovenské gastro a cestovný ruch bijú na poplach. Plány Bruselu ich môžu zničiť

  • Návrh vyvolal vlnu kritiky zo strany podnikateľov sektoru HoReCa naprieč Európou.
  • Úplný zákaz fajčenia a vapovania vo vonkajších priestoroch negatívne zasiahne aj slovenských podnikateľov.
  • Viac ako 20 % zákazníkov sú fajčiari a tí jednoducho do podniku po zákaze neprídu.
Novinky Slovenské gastro a cestovný ruch bijú na poplach
Slovenské gastro a cestovný ruch bijú na poplach. Zdroj: Shutterstock.com/fongbeerredhot, Lomb
BitmarketsBitmarkets

Úplný zákaz fajčenia a vapovania vo vonkajších priestoroch, nad ktorým uvažuje Brusel, negatívne zasiahne aj slovenských podnikateľov. Tí s pripravovaným návrhom nesúhlasia a upozorňujú na jeho negatívne dopady na slovenské hotelierstvo, gastronómiu či cestovný ruch.

„Nesúhlasíme s predmetným návrhom opatrení, nakoľko opatrenia prijaté v predloženej forme budú mať závažné dopady na zamestnávateľov v sektore cestovného ruchu, obzvlášť z oblasti hotelierstva a gastronómie,” zdôraznil pre agentúru SITA Martin Hošták, generálny sekretár Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ).

Negatívny dopad na zariadenia

„Možno jednoznačne konštatovať, že prípadné schválenie uvedeného návrhu by malo veľmi negatívny dopad na oblasť malých a stredných podnikov, hotelov, reštaurácií a kaviarní,” upozornil Hošták.

 

Na jednej strane je podľa zamestnávateľov pochopiteľné, že Európska komisia prišla s iniciatívou aktualizovať pravidlá. Súčasne však považujú za nevyhnutné upozorniť, že návrh neprimerane rozširuje oblasti a pôsobnosť, pri ktorých treba zabezpečiť účinnú ochranu pred sekundárnym dymom a aerosólmi.

„Jedná sa o všetky vonkajšie alebo polo vonkajšie priestory súvisiace so zariadeniami poskytujúcimi služby. Mali by k nim patriť vonkajšie priestory reštaurácií, barov a kaviarní a vonkajšie priestory iných podobných objektov. Takto široko nastavené reštriktívne obmedzenia a ich vykonávanie by mohlo mať nepriaznivé dôsledky na široké spektrum poskytovateľov služieb a celkovo podnikateľské prostredie na Slovensku. Zároveň je potrebné zdôrazniť, že pri tak závažnom návrhu odporúčania Rady nebolo ani vypracované posúdenie dopadov tohto opatrenia,” upozornil Hošták.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Podarí sa nájsť rozumnú alternatívu?

Návrh Európskej komisie vníma s nevôľou aj Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Ako uviedol pre agentúru SITA generálny manažér asociácie Martin Novotný, pri všetkých centrálnych reguláciách je potrebné hľadať rozumnú mieru medzi prípadnými obmedzeniami a voľnosťou individuálnych preferencií. Ochrana zdravia a prevencia je podľa neho silným argumentom, ale aj tu je na mieste vyváženosť a súlad s aktuálnym nastavením spoločnosti.

„Zákaz fajčenia v exteriéroch, ako sú napríklad zastávky verejnej dopravy, detské ihriská, či vzdelávacie inštitúcie asi vie dnešné nastavenie spoločnosti akceptovať. Na celoplošný zákaz fajčenia nie je pravdepodobne dnešný preventívny vzdelávací program nastavený a rovnako aj celkové nastavenie v spoločnosti,” dodal Novotný.

Ako vysvetľuje, podnikatelia v sektore HORECA chápu benefity ochrany verejnosti pred pasívnym fajčením, avšak pri poskytovaní služieb sa podľa Novotného snažia nájsť rozumnú alternatívu aj pre klientov, pre ktorých je fajčenie ešte stále súčasťou ich každodenných návykov

. „Väčšina ubytovacích zriadení sa dnes riadi prísnym zákazom fajčenia v celom objekte s výnimkou zón, kde je to povolené, ako napríklad cigarové bary s odvetraním, vyhradené exteriérové miesta, či vonkajšie terasy,” podotkol Novotný.

Európska komisia predložila nové odporúčania o prostredí bez dymu a aerosólov. Navrhuje pritom významne rozšíriť odporúčanie Rady z roku 2009. Návrh by prakticky znamenal úplný zákaz fajčenia a vapovania vo vonkajších priestoroch.

Ako to má vyzerať v praxi?

Späť
Strana 1/2Ďalej
txbtxb