Nábytkársky gigant v úzkych: Milióny v strate a pokuta za covidové dotácie

  • Finančný analytik Marek Nemky poukazuje na niekoľko faktorov, ktoré prispeli k súčasnej situácii spoločnosti.
  • Pre slovenský nábytkársky trh ako celok predstavuje táto situácia varovný signál.
  • ASKO sa zatiaľ odmietlo k situácii vyjadriť, čo len posilňuje špekulácie o závažnosti problémov.
Ekonomika Nábytkársky gigant v úzkych
Nábytkársky gigant v úzkych. Zdroj: Shutterstock.com/Mino Surkala

Slovenský nábytkársky trh zažíva v posledných rokoch turbulencie, ktoré neobchádzajú ani významných hráčov. Spoločnosť ASKO nábytok, ktorá už dve desaťročia patrí medzi popredných predajcov na slovenskom trhu, sa ocitla v nezávideniahodnej situácii.

Firma čelí nielen rastúcim finančným stratám, ale aj pokute za údajné neoprávnené čerpanie covidových dotácií. Poukázali na to Hospodárske noviny.

Tvrdá realita

ASKO nábytok, prevádzkujúci osem predajní po celom Slovensku, dlhodobo budoval svoju pozíciu na trhu. Zákazníci môžu navštíviť ich obchody v Bratislave, Nitre, Trenčíne, Prievidzi, Banskej Bystrici, Poprade, Prešove a Košiciach. Táto rozsiahla sieť predajní svedčí o ambíciách spoločnosti, ktoré však v posledných rokoch narážajú na tvrdú realitu.

Hospodárske výsledky firmy za posledné roky odhaľujú znepokojujúci trend rastúcich strát. Kým v roku 2019 spoločnosť vykázala stratu necelých 200-tisíc eur, situácia sa dramaticky zhoršila v nasledujúcich rokoch.

V roku 2020 strata vzrástla na alarmujúcich 3,2 milióna eur a vlani dosiahla rekordných 5,75 milióna eur. Tieto čísla jasne naznačujú, že firma čelí vážnym finančným výzvam.

Finančný analytik Marek Nemky poukazuje na niekoľko faktorov, ktoré prispeli k súčasnej situácii firmy ASKO. „Spoločnosť zle načasovala svoju expanziu, čo len prehĺbilo existujúce problémy,” uviedol Nemky. Zároveň zdôraznil, že trh s nábytkom je vysokokonkurenčné prostredie, v ktorom ASKO zjavne zaostáva za väčšími hráčmi.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Neoprávnené čerpanie dotácií

Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.