Naši susedia nasadili na cesty špeciálny radar. Jeho funkcia vás prekvapí

  • V Rakúsku sa nachádza špeciálny cestný radar.
  • V skutočnosti je to však len atrapa.
  • Jej úlohou je odstrašiť vodičov od vyšších rýchlostí.
Titulky V Rakúsku majú špeciálny radar
V Rakúsku majú špeciálny radar. Zdroj: shutterstock.com/Pensioner/Krakenimages.com

Už sme aj na našich cestách zvyknutí, že sa popri nich nachádzajú radary, ktoré merajú hlavne rýchlosť áut a pri prekročení vedia rovno vystaviť pokutu pre majiteľa. U našich susedov ale majú jeden špeciálny. O téme informoval motoristický portál TOPSPEED.

Tento radar je konkrétne v Rakúsku, na ceste B 138 medzi Horným Rakúskom a Štajerskom, medzi mestami Wels a Liesen. Ak by ste ho chceli vidieť naživo, zamerajte sa na úsek v okrese Kirchdorf medzi St. Pankrazom a Steyrlingom.

V čom je tento radar špeciálny?

Háčik ale spočíva v tom, že toto nie je funkčný cestný radar, ale len jeho atrapa, ktorá má odstrašiť vodičov, aby prekračovali maximálnu povolenú rýchlosť. Z diaľky skutočne vyzerá ako plne funkčný cestný radar a dokonca pôsobí z oboch strán.

Mnoho vodičov si teda kladie otázku, či je takéto niečo vôbec legálne, a či ide o niečo ako náhradu za plechového policajta alebo iné formy, ktoré majú evokovať niečo skutočné.

K tejto veci sa vyjadrila aj právnička motoristického združenia ÖAMTC Corinny Hotz. Tá tvrdí, že na súkromnom pozemku takáto atrapa radaru môže byť nainštalovaná ako odstrašujúce opatrenie.

Ide v podstate o nefunkčnú atrapu

Ide v podstate o nefunkčnú atrapu. Zdroj: shutterstock.com/Henk Vrieselaar

Problém môže nastať vtedy, ak vyzerá až príliš realisticky, dokonca dokáže používať blesk, ktorý má simulovať vyfotografovanie si evidenčného čísla vozidla. V takomto prípade môže byť naplnená skutková podstata trestného činu zneužitia úradnej právomoci. Tu hrozí páchateľovi 6 mesiacov odňatia slobody alebo finančná pokuta.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.

Najčítanejšie články

1

Bankroty v módnom biznise: Ďalšia značka na Slovensku krachuje

2

Seniorov čaká ďalšie zvyšovanie dôchodkov. Pozrite sa, koľko po novom dostanete

3

Veľký operátor potešil tisícky Slovákov. Spustil žiadanú službu

4

Semafory už nikdy nebudú ako predtým. Pribudne ďalšia farba

5

Obľúbený slovenský predajca zavrel svoje predajne. Zákazníci sa boja o svoje objednávky

PR články

Revolúcia na kolesách: Čo skutočne prinesie Tesla Robotaxi?

Henrieta Balázsová  | 15. októbra 2024

Článok vznikol v spolupráci s XTB. Minulý týždeň prebehla akcia, ktorá by mohla byť zlomovým okamihom v našom chápaní automobilov.

Čo prinesie Robotaxi?

Čínsky drak sa prebúdza: Čaká nás investičná revolúcia?

Ľuboš Kovár  | 10. októbra 2024 Horúca novinka

Posledná dekáda priniesla mnohým akciovým trhom výrazný rast, no čínsky trh zostal pozadu. Kým americký index S&P 500 za posledných 10 rokov vzrástol o úctyhodných 190 %, čínsky Hang Seng index klesol o 11 %.

Čínska ekonomika ma problémy
Horúca novinka