Kryptomena od FBI sa stala hitom internetu. V skutočnosti išlo o šikovný trik

  • Kryptomena od FBI sa stala hitom internetu.
  • Vyšetrovací úrad ju vytvoril preto, aby vyšetril podvod.
  • Zároveň uvádza konkrétne rady, ako tomu predísť.
Novinky Kryptomena od FBI slúžila ako návnada
Kryptomena od FBI slúžila ako návnada. Zdroj: shutterstock.com/TY Lim

Kryptomena sa môže stať jednoducho obeťou podvodu. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vydal varovanie pred nárastom podvodných schém súvisiacich s umelou inteligenciou a kryptomenami. Podvodníci lákajú investorov na falošné tokeny spojené s umelou inteligenciou (AI). Sú propagované ako príležitosti na dosiahnutie vysokej návratnosti. Tieto podvody zneužívajú súčasný záujem o umelú inteligenciu a technologický rozmach na oklamanie investorov a získanie ich financií pod zámienkou revolučných investičných príležitostí.

Ako prebieha typický podvod s kryptomenami

Podvodníci vytvárajú fiktívne kryptomenové projekty alebo fondy s názvami, ktoré zahŕňajú termíny ako „AI” alebo „machine learning,” a sľubujú investorom vysoké zisky. Na podporu svojej dôveryhodnosti využívajú falošné webstránky, upravené logá a často aj falošné svedectvá investorov. Jednou z najčastejších metód je vytváranie falošných tokenov, ktoré nepredstavujú žiadnu reálnu hodnotu. Po získaní peňazí od investorov tieto platformy často zmiznú alebo úplne zastavia komunikáciu, čím znemožnia akékoľvek pokusy o získanie peňazí späť.

FBI upozorňuje, že investori by si mali byť vedomí rizík spojených s podozrivými tokenmi. Medzi skutočnosti, ktoré by mali spustiť silné pochybnosti, radíme napríklad sľubovanie extrémne vysokej návratnosti bez rizika, nejasné informácie o tíme alebo sídle projektu a nedostatok konkrétnych informácií o technológii alebo produkte.

FBI radí verejnosti, aby vykonali dôkladný prieskum každého projektu, skontrolovali informácie o tíme a vyhýbali sa investíciám, ktoré sľubujú rýchle zisky s minimálnymi rizikami. K týmto charakteristikám môžeme zaradiť aj klasickú podvodnú taktiku, ktorá spočíva v obmedzení času na rozhodnutie, teda vytvorenie časového stresu, ktorý napomáha chybným rozhodnutiam. 

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Kryptomena od FBI

Narastajúci počet podvodných projektov v oblasti kryptomien a AI si vyžaduje väčšiu ostražitosť a opatrnosť zo strany investorov. FBI zdôrazňuje, že aj keď môže byť AI pre kryptomeny prospešná, pravé investičné príležitosti sú zriedkavé. Zároveň sú prezentované renomovanými spoločnosťami. Ak investori uvažujú o investovaní do kryptomenového projektu spojeného s AI, mali by sa zamerať na overené a dôveryhodné platformy.

FBI kryptomena

Minca „NexFundAI” od FBI bola použitá na dolapenie údajných manipulátorov trhu. Federálny úrad pre vyšetrovanie Spojených štátov amerických použil falošnú šifru z fondu umelej inteligencie, aby chytil údajných podvodníkov zapojených do manipulácie s trhom. Podvodníci ponúkli pomoc s týmto konaním a agentúra použila dôkazy zhromaždené počas tohto procesu na vznesenie obvinenia proti nim. Toto je prvýkrát, čo FBI priznala, že vytvorila kryptomenu v rámci svojho vyšetrovania.

 

Tento druh podvodov využíva technologické novinky na oklamanie verejnosti. Týmto spôsobom zvyšuje potrebu vzdelávania v oblasti investičnej gramotnosti a bezpečného prístupu ku kryptomenám. FBI apeluje na používateľov, aby sa v prípade podozrenia na podvod obrátili na príslušné orgány. Zároveň tak prispejú k ochrane ďalších potenciálnych obetí.

Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.