Daňové tsunami sa blíži. Tieto zmeny by mal poznať každý Slovák

  • Ekonómovia a analytici predpokladajú, že zvýšenie sadzieb DPH bude mať značný vplyv na infláciu.
  • Obyvatelia Slovenska sa tak musia pripraviť na daňové tsunami, ktoré ovplyvní ich každodenné výdavky.
  • Slovensko sa pripravuje na významné zmeny v oblasti dane z pridanej hodnoty.
Ekonomika Tieto zmeny by mal poznať každý Slovák
Tieto zmeny by mal poznať každý Slovák. Zdroj: Shutterstock.com/ViDI Studio, Grusho Anna

Slovensko sa pripravuje na významné zmeny v oblasti dane z pridanej hodnoty (DPH), ktoré vstúpia do platnosti od roku 2025. Základná sadzba DPH sa zvýši z aktuálnych 20 % na 23 %, čo bude mať ďalekosiahle dôsledky pre ekonomiku krajiny a peňaženky občanov.

Toto daňové cunami je súčasťou širšieho konsolidačného balíčka, ktorého cieľom je stabilizovať verejné financie a znížiť deficit štátneho rozpočtu. Uvádza to portál Peniaze.sk.

Tri dôležité čísla

Nová štruktúra sadzieb DPH prinesie tri úrovne zdanenia: 23 %, 19 % a 5 %. Táto zmena sa dotkne prakticky všetkých oblastí spotrebiteľského koša, od potravín cez služby až po luxusný tovar. Experti varujú, že tieto úpravy môžu viesť k celkovému nárastu cenovej hladiny a potenciálne ovplyvniť kúpyschopnosť obyvateľstva.

Dopady na každodenný život

Zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 % sa prejaví v cenách širokého spektra tovarov a služieb. Spotrebitelia môžu očakávať zdraženie oblečenia, elektroniky, drogérie, kozmetiky, stavebných materiálov a nábytku. Významný dopad pocítia aj milovníci zimných a letných dovoleniek na Slovensku, keďže sa zvýši DPH na lanovky, vleky a vstupy do akvaparkov a na kúpaliská.

Na druhej strane, určité oblasti zaznamenajú zníženie sadzby DPH. Napríklad, vstupenky na športové podujatia a vstupy do fitnescentier budú podliehať nižšej sadzbe, čo by mohlo podporiť aktívny životný štýl obyvateľov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Komplexnosť nového systému

Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.