Slovenská pošta zvyšuje ceny. Posielanie listov bude drahšie

  • Pošta bojuje s rastúcimi nákladmi.
  • Prepadol sa jej predaj balíkových služieb.
  • Od januára preto zvyšuje ceny.
Novinky Slovenská pošta zvyšuje ceny
Slovenská pošta zvyšuje ceny. Zdroj: shutterstock.com/Robson90/LarysaPol

Poštovné od budúceho roka zdražie. Vyplýva to z opatrenia Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Úprava taríf regulovaných služieb vo vnútroštátnom styku reaguje na zvyšujúce sa prevádzkové náklady poskytovateľa univerzálnej služby, predovšetkým náklady rastúce z titulu inflácie, zvyšovania minimálnej mzdy a zohľadňuje vyššie jednotkové náklady v dôsledku pretrvávajúceho trendu poklesu poštových služieb, hlavne listových zásielok, balíkov podávaných v rámci univerzálnej služby a poštového platobného styku a zároveň zohľadňuje aj pokles celkových výnosov z univerzálnych služieb.

Nový cenník

List 1. triedy má stáť 1,70 eura, list 2. triedy 1, 20 eura. Doporučený list 1. triedy bude stáť 3,20 eura, balík na adresu 5,50 eura.

V roku 2023 pokračoval prepad predaja balíkových služieb, predovšetkým z dôvodu záujmu zákazníkov o expresné služby, pokračoval pokles predaja listových zásielok, ktorý sa predpokladá aj v rokoch 2024 a 2025 (u listov o 15,5 %, u doporučených listov a úradných zásielok o 4 – 6 %) a v oblasti poštového platobného styku pretrvával dlhodobý trend poklesu využívania poštových poukazov spôsobený najmä prechodom zákazníkov na bezhotovostné formy úhrady, ktorý v roku 2023 dosiahol – 21 %.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Slovenská pošta očakáva pokles výnosov

V roku 2024 aj v roku 2025 Slovenská pošta, a. s., predpokladá medziročný pokles na úrovní cca -15 %. Medziročný prepad objemov podaných zásielok pokračujúci v rokoch 2024 a 2025 bude mať výrazne negatívny vplyv aj na celkový objem dosiahnutých výnosov, a to aj napriek predchádzajúcej úprave taríf od 1.7.2024.

Najčítanejšie články

1

Bankroty v módnom biznise: Ďalšia značka na Slovensku krachuje

2

Seniorov čaká ďalšie zvyšovanie dôchodkov. Pozrite sa, koľko po novom dostanete

3

Veľký operátor potešil tisícky Slovákov. Spustil žiadanú službu

4

Semafory už nikdy nebudú ako predtým. Pribudne ďalšia farba

5

Obľúbený slovenský predajca zavrel svoje predajne. Zákazníci sa boja o svoje objednávky

PR články

Revolúcia na kolesách: Čo skutočne prinesie Tesla Robotaxi?

Henrieta Balázsová  | 15. októbra 2024

Článok vznikol v spolupráci s XTB. Minulý týždeň prebehla akcia, ktorá by mohla byť zlomovým okamihom v našom chápaní automobilov.

Čo prinesie Robotaxi?

Čínsky drak sa prebúdza: Čaká nás investičná revolúcia?

Ľuboš Kovár  | 10. októbra 2024 Horúca novinka

Posledná dekáda priniesla mnohým akciovým trhom výrazný rast, no čínsky trh zostal pozadu. Kým americký index S&P 500 za posledných 10 rokov vzrástol o úctyhodných 190 %, čínsky Hang Seng index klesol o 11 %.

Čínska ekonomika ma problémy
Horúca novinka