Cena ropy môže čoskoro vystreliť do výšin. Toto je dôvod

  • Konflikt na Blízkom východe môže poriadne zatriasť s cenou ropy.
  • Banka Goldman Sachs upozorňuje na citlivosť svetového ropného trhu.
  • Analytici očakávajú, že cena ropy sa môže vyšplhať až nad 20 dolárov za barel.
Novinky Cena ropy môže prudko stúpnuť
Cena ropy môže prudko stúpnuť. Zdroj: shutterstock.com/Marian Weyo

Goldman Sachs, významná americká investičná banka, upozorňuje na možný prudký nárast cien ropy v prípade, že by sa súčasný konflikt na Blízkom východe rozšíril a ovplyvnil produkciu v Iráne. Toto varovanie prichádza v čase, keď napätie v regióne narastá. Informuje o tom TASR.

Hrozí, že cena ropy prudko stúpne

Analytici Goldman Sachs predpovedajú potenciálny nárast cien ropy o 20 dolárov za barel, ak by došlo k narušeniu iránskej produkcie. Táto prognóza sa zakladá na aktuálnom vývoji situácie v regióne.

Len nedávno, vo štvrtok 3. októbra, ceny ropy zaznamenali viac ako 5 % nárast. Tento skok bol spôsobený obavami z možnej odvety Izraela na raketový útok Iránu, ktorá by mohla zasiahnuť iránsky ropný priemysel.

Za celý minulý týždeň cena ropy Brent vzrástla o viac ako 8 %, čo predstavuje najvýraznejší týždenný nárast od januára 2023. Podobne cena WTI zaznamenala 9,1 % nárast, čo je najviac od marca 2023.

Daan Struyven, jeden z vedúcich globálneho komoditného výskumu v Goldman Sachs, v rozhovore pre CNBC uviedol:

Ak by sa iránska produkcia trvalo znížila o jeden milión barelov denne, potom by to na budúci rok mohlo zvýšiť ceny ropy až o 20 dolárov za barel.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Všetko má v rukách OPEC+

Struyven ďalej poznamenal, že miera nárastu cien by závisela od reakcie aliancie OPEC+.

OPEC+ môže zdražovanie zmierniť

Ak by Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty kompenzovali prípadný výpadok iránskej produkcie zvýšením vlastnej ťažby, nárast cien by mohol byť obmedzený na menej ako 10 dolárov za barel.

Táto analýza Goldman Sachs zdôrazňuje krehkosť globálneho ropného trhu a jeho citlivosť na geopolitické udalosti na Blízkom východe.