Kto bol Satoshi Nakamoto? Nový dokument má odhaliť jeho identitu

  • Bitcoin je z jedného pohľadu tajomný.
  • Nepoznáme identitu jeho tvorcu Satoshiho Nakamota.
  • Nový dokument však sľubuje jeho odhalenie.
Novinky Kto bol Satoshi Nakamoto?
Kto bol Satoshi Nakamoto? Zdroj: shutterstock.com/Istvan Csak

Bitcoin opäť na prvých stránkach novín. Nový dokumentárny film z dielne HBO, ktorý sa pripravuje na vydanie, si kladie za cieľ odhaliť jednu z najväčších záhad modernej technológie. Tou záhadou je skutočná identita Satoshiho Nakamota, anonymného tvorcu Bitcoinu. Bitcoin, ktorý sa stal priekopníkom v oblasti kryptomien, vznikol v roku 2009 a odvtedy sa okolo jeho tvorcu vytvoril mýtus. Dokument sľubuje priniesť nový pohľad na túto otázku a ponúknuť neznáme detaily o možných kandidátoch na identitu Satoshiho.

Tajomná postava a dôkazy

Hoci mnohí teoretizujú o tom, kto Satoshi Nakamoto skutočne je, doteraz neexistujú presvedčivé dôkazy, ktoré by definitívne potvrdili identitu tejto osoby. A to či už ide o jednotlivca, alebo skupinu ľudí. Dokumentaristi na tomto projekte pracovali niekoľko rokov, pričom zhromaždili mnohé rozhovory a výpovede.

Rozprávali sa s osobnosťami zo sveta kryptomien, technológie a práva. Cieľom je nielen odhaliť tajomnú postavu, ale aj preskúmať jej dôvody na anonymitu a vplyv, ktorý má Bitcoin na svetovú ekonomiku.

V priebehu rokov sa objavili rôzne teórie o tom, kto by mohol Satoshi Nakamoto byť. Jednou z najpopulárnejších hypotéz je, že Nakamoto môže byť kryptograf Nick Szabo. Jeho dielo „Bit gold” má mnohé podobnosti s Bitcoinom. Ďalšie teórie tvrdia, že Satoshi môže byť programátor Hal Finney, podnikateľ Craig Wright, alebo dokonca skupina ľudí spojených s tajnými službami. Musíme brať do úvahy aj možnosť, že zakladateľ Bitcoinu zomrel.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Bitcoin a sľuby tvorcov

Dokument HBO sa zameriava na tieto špekulácie a poskytne divákom možnosť utvoriť si vlastný názor na to, kto by mohol byť skutočným tvorcom najznámejšej kryptomeny.

Legálna prekážka

Jedným z dôvodov, prečo nepoznáme identitu tvorcu je určite aj to, že vytvárať vlastnú menu je trestným činom. Táto právomoc prislúcha len štátnym útvarom. Odhalenie teda má aj tieto prekážky.

 

Dokumentárny film HBO je veľkým prísľubom pre kryptomenovú komunitu aj širšiu verejnosť, ktorá chce konečne zistiť, kto je človek (alebo skupina), ktorý stojí za revolúciou v digitálnej mene. Bez ohľadu na to, či sa odpoveď na otázku o Satoshim Nakamotovi odhalí alebo nie, bude to zaujímavé. Tento dokument ponúka hlbší pohľad na vzostup a vplyv Bitcoinu a jeho anonymného tvorcu.

Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.