Toto sú 2 najlepšie bitcoinové ETF na svete

  • IBIT a FBTC sa zaradili medzi top ETF fondy s aktívami nad 10 miliárd dolárov.
  • IBIT dosiahol míľnik schválením obchodovania s opciami, priťahujúc nových investorov.
  • FBTC zaznamenal odlivy na začiatku októbra, IBIT si udržal pozitívny rast.
Novinky Bitcoinové ETF porážajú aj najväčšie inštitúcie
Bitcoinové ETF porážajú aj najväčšie inštitúcie. Zdroj: shutterstock.com/voronaman/Rokas Tenys

V dynamickom svete investícií sa bitcoinové ETF fondy rýchlo presadili medzi najvýkonnejšie finančné nástroje. Podľa zoznamu zostaveného Ericom Balchunasom, senior ETF analytikom v spoločnosti Bloomberg, sa dva bitcoinové ETF fondy, od BlackRock (IBIT) a Fidelity (FBTC), zaradili medzi top výkonné ETF fondy uvedené na trh od roku 2020. Ako uvádza magazín BeInCrypto, tieto fondy dosiahli pozoruhodný úspech napriek tomu, že boli spustené až po korekcii trhu v roku 2022.

Balchunas na platforme X (predtým Twitter) poznamenal, že v tomto desaťročí bolo uvedených asi 2 000 ETF fondov, pričom vyzdvihol top 10 najväčších podľa aktív. Všetky majú nad 10 miliárd dolárov. Polovicu zoznamu tvoria nízko nákladové tradičné aktívne fondy, napr. JPMorgan, Dimensional Fund Advisors a Capital Group. IBIT a FBTC sú ohromujúce vzhľadom na ich mladý vek.

Top 10 ETF fondov od roku 2020

Top 10 ETF fondov od roku 2020. Zdroj: X/Eric Balchunas

IBIT vs. FBTC: Súboj titanov

IBIT v poslednom období zaznamenáva mimoriadne dobré výsledky. Koncom septembra Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) schválila obchodovanie s opciami pre IBIT, čo predstavuje významný míľnik. Tento nový investičný nástroj pravdepodobne priláka novú likviditu a inštitucionálnych investorov. Napríklad 28. septembra IBIT zaznamenal prílev viac ako 111 miliónov dolárov a 25. septembra až 184 miliónov dolárov, ako ukazujú údaje od Farside.

Investujete do spotových bitcoinových ETF?

Loading ... Loading ...
Prílevy kapitálu do ETF fondov

Prílevy kapitálu do ETF fondov. Zdroj: Farside

Na druhej strane, FBTC v poslednom období nezažíva podobné úspechy. Začiatok októbra priniesol klesajúci trend na kryptomenovom trhu a IBIT bol jediným Bitcoin ETF, ktorý si udržal svoju sériu prílevov. FBTC naopak zaznamenal najväčšie straty s odlivom 144,67 milióna dolárov. Toto prichádza len niekoľko dní po tom, čo FBTC hlásil vyššie prílevy ako IBIT.

Budúcnosť bitcoinových ETF

IBIT neukazuje žiadne známky spomalenia. ETF fond dosiahol 2. októbra objem obchodov vo výške 1 miliardy dolárov a jedinou možnou obavou na obzore je nedávne podanie dodatku spoločnosťou BlackRock. Momentálne sa IBIT javí ako jasný líder na trhu s bitcoinovými ETF.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Tieto výsledky poukazujú na rastúci záujem investorov o kryptomenové produkty na regulovaných trhoch. Bitcoinové ETF fondy predstavujú most medzi tradičným finančným svetom a svetom kryptomien, čo umožňuje investorom získať expozíciu voči Bitcoinu bez priameho vlastníctva digitálnej meny.

Adopcia bitcoinových ETF

Napriek krátkodobým výkyvom zostáva dlhodobý výhľad pre bitcoinové ETF fondy pozitívny. S pokračujúcou adopciou kryptomien a rastúcim záujmom inštitucionálnych investorov môžeme očakávať, že tieto finančné nástroje budú hrať čoraz významnejšiu úlohu v moderných investičných portfóliách.

Ak sa viac zaujímate o kryptomeny, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.