Odborník sa vyjadril ku konsolidačnému balíčku. Bude mať zas následok zvýšenie inflácie?

  • V budúcnosti je nutné kompenzovať možné nižšie príjmy znižovaním výdavkov vo verejnej správe.
  • Konsolidácia je podľa odborníka nevyhnutná.
  • Zvýšené náklady firiem budú mať podľa Horňáka negatívny dopad na investičnú aktivitu.
Ekonomika Odborník sa vyjadril ku konsolidačnému balíčku
Odborník sa vyjadril ku konsolidačnému balíčku. Zdroj: Shutterstock.com/dee karen

Schválený konsolidačný balík s najväčšími zmenami v opatreniach, ako DPH, transakčná daň a daň z príjmov právnických osôb, môže zvýšiť priemernú infláciu na Slovensku. Upozorňuje na to analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Predpokladá zvýšenie budúcoročnej priemernej inflácie z 3,5 % na 5 % a pre rok 2026 z 2,8 % na 3,3 %.

Zvýšené náklady firiem budú mať podľa Horňáka negatívny dopad na investičnú aktivitu, čo môže oslabiť rast HDP o pol percentuálneho bodu v rokoch 2025 a 2026. Slovenská ekonomika by tak mohla rásť o približne 2 % ročne.

Odstrašenie investorov

Tieto opatrenia môžu mať podľa analytika dlhotrvajúci efekt na podnikateľské prostredie a môžu znižovať konkurencieschopnosť slovenských výrobkov na zahraničných trhoch. Horňák upozornil, že mnohé opatrenia spôsobujú zvýšenie nákladov, čo môže odradiť potenciálnych investorov.

 

Konsolidácia je podľa neho nevyhnutná, avšak zdôraznil potrebu zvyšovania hodnoty za peniaze existujúcich výdavkov a podporu podnikateľského prostredia prostredníctvom znižovania byrokracie a zlepšovania verejnej správy.

V budúcnosti je nutné kompenzovať možné nižšie príjmy znižovaním výdavkov vo verejnej správe. V ekonomike má podľa analytika zmysel rovnaké daňové zaťaženie pre všetky firmy. „Špeciálne zdaňovanie určitých sektorov zvyšuje ekonomickú neistotu,” uzavrel analytik.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah