Banková asociácia upozorňuje na daň z finančných transakcií. Hrozia daňové úniky?

  • Na záver Slovenská banková asociácia varuje pred potenciálnymi negatívnymi dopadmi na bankový sektor.
  • Ďalším problémom môže byť podľa nich nestabilita zdroja príjmu pre rozpočet.
  • Slovenská vláda sa rozhodla pre netradičnú formu konsolidácie verejných financií zavedením dane z finančných transakcií.
Ekonomika Banková asociácia upozorňuje na daň z finančných transakcií
Banková asociácia upozorňuje na daň z finančných transakcií. Zdroj: Shutterstock.com/BongkarnGraphic

Slovenská vláda sa rozhodla pre netradičnú formu konsolidácie verejných financií zavedením dane z finančných transakcií. Tento typ dane nie je podľa Slovenskej bankovej asociácie zavedený v žiadnej krajine eurozóny a skúsenosti s ním majú prevažne rozvojové krajiny Latinskej Ameriky a Maďarsko, pričom Ministerstvo financií SR odhaduje príjmy na základe údajov z Maďarska.

Riziká zavedenia novej dane spočívajú podľa bankovej asociácie v nedostatku znalostí pri výpočte potenciálnych príjmov a absencii dopadových štúdií na podmienky slovenskej ekonomiky.

K odbornej diskusii nedošlo

„Tento fakt umocňuje aj absencia odbornej diskusie pred predstavením návrhu a neštandardný legislatívny proces,” upozorňuje asociácia. Slovenská verzia finančnej transakčnej dane (FTT) je založená na maďarskom zákone z roku 2012.

 

Maďarský model podľa bánk znevýhodňuje bezhotovostné transakcie na úkor platieb kartou a transakcií v hotovosti. Na Slovensku budú daňou zaťažené len právnické osoby a živnostníci, pričom transakcie retailových klientov nebudú postihnuté.

Dopady zavedenej dane sú rôznorodé. Jedným z negatívnych dôsledkov je nárast hotovosti v ekonomike a potenciálne daňové úniky. „Negatívom sú zvýšené náklady pre firmy na držbu a platby v hotovosti, ktoré môžu vytvárať tlak na rast cenovej hladiny,” uvádza banková asociácia.

V Maďarsku podľa nich napríklad objem hotovosti vzrástol takmer dvojnásobne v rokoch 2013 až 2020. Jedným z ďalších dôsledkov je rast cien finančných služieb. „Riziko prudkého nárastu cien finančných služieb je v prípade Slovenska len mierne, avšak implementácia zákona si vyžiada značné náklady,” upozorňujú odborníci z bankovej asociácie.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Zníženie konkurencieschopnosti Slovenska

Späť
Strana 1/2Ďalej