Vodiči, pozor. Pokiaľ si nebudete dávať pozor na nové pravidlá, hrozí vám mastná pokuta

  • Doteraz boli za zimné pneumatiky považované tie s označením M+S.
  • S blížiacou sa zimnou sezónou by mali vodiči začať s prípravami už teraz.
  • Od 1. októbra 2024 budú musieť všetky zimné pneumatiky niesť symbol snehovej vločky.
Novinky Vodičom hrozí za nerešpektovanie nových pravidiel pokuta
Vodičom hrozí za nerešpektovanie nových pravidiel pokuta. Zdroj: Shutterstock.com/Frederic Legrand - COMEO, Tatiana Gekman

Slovenských vodičov čaká od 1. októbra 2024 významná zmena týkajúca sa zimných pneumatík. Nové nariadenie Európskej únie prináša prísnejšie požiadavky na označovanie zimného obutia, čo môže mnohých motoristov prekvapiť. Ak nebudete pripravení, riskujete nielen pokutu, ale aj zákaz ďalšej jazdy. Upozornil na to portál Dnes 24.

Doteraz boli za zimné pneumatiky považované tie s označením M+S (Mud and Snow – blato a sneh). Toto označenie však už nebude postačujúce. Európska únia prijala uznesenie, ktoré mení pravidlá hry. Od začiatku októbra budú za zimné pneumatiky uznávané len tie, ktoré nesú symbol troch štítov so snehovou vločkou, známy ako 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake).

Prečo došlo k zmene?

Dôvodom tejto zmeny je fakt, že mnohí výrobcovia si označenie M+S vysvetľovali príliš voľne. Skratku M+S začali používať aj pre pneumatiky určené skôr do terénu než do zimných podmienok. Tieto pneumatiky nemuseli mať zimný dezén ani zimnú zmes.

Hoci výrobcovia museli zimné pneumatiky označovať alpským symbolom už od roku 2018, doteraz platilo prechodné obdobie. To umožňovalo vodičom používať pneumatiky s označením M+S až do 30. septembra 2024. Toto obdobie sa však definitívne končí a od 1. októbra 2024 budú musieť všetky zimné pneumatiky niesť symbol snehovej vločky.

Pre motoristov to znamená, že by mali skontrolovať označenie svojich zimných pneumatík. Ak máte pneumatiky vyrobené po 1. januári 2018, mali by ste na nich nájsť požadovaný symbol snehovej vločky. Ak však stále používate staršie pneumatiky s označením M+S, je najvyšší čas uvažovať o ich výmene.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Hrozia pokuty, no aj zákaz jazdy

Späť
Strana 1/3Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

2

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

3

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

4

Vymoženosť, o ktorej Slováci nevedia. Pozrite sa, ako sa dostanete k nižšej faktúre za elektrinu

5

Skupiny Slovákov sa konsolidácia nedotkne. Stačí urobiť jednu zmenu

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora