V peňaženke možno nosíte vzácnu dvojeurovku. Vyšla len pred pár dňami

  • Národná banka Slovenska vydala novú pamätnú dvojeurovú mincu.
  • Pripomína 100. výročie Medzinárodného maratónskeho behu v Košiciach.
  • Minca sa dostala do obehu od 19. septembra 2024 a môže sa čoskoro objaviť aj vo vašej peňaženke.
Off topic Nová dvojeurovka vyšla pred pár dňami
Nová dvojeurovka vyšla pred pár dňami. Zdroj: shutterstock.com/Grints

Od 19. septembra 2024 sa do obehu dostala nová pamätná dvojeurová minca, ktorá vzdáva hold stému výročiu Medzinárodného maratónskeho behu v Košiciach. Národná banka Slovenska (NBS) vydala túto mincu v náklade takmer milión kusov, čo zvyšuje šancu, že sa čoskoro môže ocitnúť aj vo vašej peňaženke. O téme informoval portál Pravda.

Minca aj pre zberateľov

Autorom výtvarného návrhu mince je slovenský umelec Mgr. art. Roman Lugár. Na národnej strane mince je zobrazený maratónsky bežec a fragment Dómu sv. Alžbety, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie architektonické pamiatky Košíc. V spodnej časti mincového poľa je uvedený názov štátu „SLOVENSKO”, rok založenia maratónu „1924″ a rok vydania mince „2024″.

Minca bola vyrazená v Mincovni Kremnica v celkovom náklade 995 000 kusov, z čoho 5 000 kusov je v špeciálnom proof-like vyhotovení pre zberateľov. Špeciálne razby sa vyznačujú kontrastným efektom matovaného reliéfu a zrkadlovo lesklého pozadia.

Mincu si môžete zakúpiť

Záujemcovia si môžu novú mincu zakúpiť za 2,70 eura na pokladniach NBS v Bratislave a v jej expozitúrach v Košiciach, Nových Zámkoch, Banskej Bystrici, Žiline a Poprade. Jedna osoba si môže vymeniť maximálne 50 kusov.

Nová dvojeurovka

Nová dvojeurovka. Zdroj: www.mint.sk

 

Maratónsky beh v Košiciach

Medzinárodný maratónsky beh v Košiciach, ktorý sa koná každoročne v prvú októbrovú sobotu, je druhým najstarším maratónom v Európe a tretím najstarším na svete.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Či už ste zberateľ alebo bežný občan, táto nová dvojeurová minca predstavuje zaujímavý kúsok slovenskej numizmatiky a športovej histórie. Možno ju čoskoro objavíte vo svojej peňaženke, alebo sa rozhodnete zaradiť ju do svojej zbierky. V každom prípade ide o pozoruhodný príspevok k oslavám jednej z najvýznamnejších športových udalostí na Slovensku.

Autor:
Henrieta Balázsová
Henrieta Balázsová

Vyštudovala psychológiu, no nakoniec jej učaroval svet marketingu. Na vlnách kreatívy surfuje od roku 2016. Venovala sa aj redaktorskej a editorskej činnosti pre viaceré redakcie.

Najčítanejšie články

1

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

2

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

3

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

4

Vymoženosť, o ktorej Slováci nevedia. Pozrite sa, ako sa dostanete k nižšej faktúre za elektrinu

5

Skupiny Slovákov sa konsolidácia nedotkne. Stačí urobiť jednu zmenu

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora