„Bitcoin treba predať,” tvrdí jeho hlavný kritik. Aký uviedol dôvod?

  • Peter Schiff je známy odporca digitálnych mien.
  • Podľa neho je zlato oveľa lepšou investíciou.
  • Prečo tvrdí, že BTC treba predať?
Novinky Bitcoin treba predať, tvrdí známy kritik
Bitcoin treba predať, tvrdí známy kritik. Zdroj: shutterstock.com/Jirapong Manustrong

Peter Schiff je vo svete financií známy ako ostrý kritik kryptomien, hlavne pokiaľ ide o Bitcoin. Roky tvrdí, že zlato je lepšia investícia, a opakovane varuje ľudí pred nákupom tejto digitálnej meny.

Napriek jeho predpovediam cena Bitcoinu neustále rastie, a mnohí, ktorí ho ignorovali, na tom výrazne zarobili. Prečo teda Schiff stále trvá na svojom a odporúča Bitcoin predávať?

Konflikt začal na sociálnych sieťach

Nedávno sa diskusia o budúcnosti Bitcoinu opäť rozhorela po tom, čo používateľ sociálnej siete X predpovedal, že hodnota Bitcoinu bude stále rásť. Tento príspevok získal podporu mnohých nadšencov krypta, ktorí veria v nekonečný potenciál digitálnej meny.

Schiff reagoval svojím typickým spôsobom – vyhlásil, že takéto optimistické predpovede sú dôvodom na predaj Bitcoinu. Jeho kritika rozprúdila diskusiu, v ktorej viacerí spochybňovali jeho názory.

Schiff nehlása nič nové

Už v roku 2018 varoval, že cena Bitcoinu klesne ešte nižšie, keď sa obchodoval za 3 800 dolárov. V tom čase tvrdil, že ľudia by nemali investovať do tejto kryptomeny. No tí, ktorí ho nepočúvali, dnes profitujú, pretože cena Bitcoinu odvtedy výrazne stúpla.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Bitcoin vs. zlato: Čo sa oplatí viac?

Schiff neustále tvrdí, že zlato je bezpečnejšou investíciou než Bitcoin. Argumentuje tým, že zlato má tisícročnú históriu ako stabilné útočisko v časoch ekonomickej neistoty, píše U.Today. Naopak, Bitcoin podľa neho nemá žiadnu vnútornú hodnotu a je len špekulatívnym aktívom, ktorého cena môže prudko klesnúť.

Podporovatelia Bitcoinu oponujú, že táto kryptomena ponúka niečo, čo zlato nedokáže – decentralizáciu a nezávislosť od centrálnych bánk a vlád. Podľa nich má Bitcoin väčší potenciál rásť, hlavne vďaka technologickým inováciám, ktoré prináša do finančného sveta.

Schiffova neustála kritika

Prečo Schiff aj napriek nesplneným predpovediam neprestáva s kritikou? Niektorí odborníci sa domnievajú, že jeho postoj môže súvisieť s tým, že chce udržať svoje meno v povedomí verejnosti. Bitcoin je horúcou témou, ktorá zaručuje záujem médií, a Schiff si týmto spôsobom získava pozornosť.

Jeho názory však nie sú vždy podporené presnými faktami. Dokonca sám priznal, že ak by vedel, kam sa cena Bitcoinu vyšplhá, možno by do neho investoval. To vyvoláva otázku, či je jeho odpor k Bitcoinu úprimný, alebo či ide len o spôsob, ako udržať pozornosť verejnosti.

Má Bitcoin budúcnosť?

Hoci Schiff neustále varuje pred investovaním do Bitcoinu, realita je taká, že cena tejto kryptomeny za posledné roky výrazne vzrástla a stále priťahuje nových investorov. Na druhej strane, zlato si udržiava povesť stabilnej a bezpečnej investície. Obe možnosti majú svoje riziká aj výhody, no rozhodnutie, do čoho investovať, by malo závisieť na individuálnych cieľoch a tolerancii voči riziku.

Pre tých, ktorí sa rozhodnú vstúpiť do sveta kryptomien, je kľúčové robiť vlastný prieskum a nenechať sa ovplyvniť len názormi kritikov ako je Schiff. Každá investícia nesie riziko, a preto je dôležité mať jasnú stratégiu. Bitcoin aj zlato môžu mať v portfóliu svoje miesto – záleží len na tom, aké sú vaše investičné ciele.

Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.

Najčítanejšie články

1

Veľká zmena: Žiadna 23 % DPH sa nekoná. Rozhodnutie vlády prekvapilo

2

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

3

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

4

V peňaženke možno nosíte vzácnu dvojeurovku. Vyšla len pred pár dňami

5

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora