Vitalik Buterin upozornil na možné riziká útokov na Ethereum

  • Zakladateľ Etherea odhalil citlivú informáciu.
  • Varuje všetkých krypto nadšencov.
  • Bezpečnosť Etherea je v ohrození.
Novinky Vitalik Buterin upozornil na možné útoky na Ethereum
Vitalik Buterin upozornil na možné útoky na Ethereum. Zdroj: shutterstock.com/Cryptographer/Alexey Smyshlyaev

Vitalik Buterin, zakladateľ Etherea (ETH), počas konferencie v Singapure vyjadril obavy o bezpečnosť tejto kryptomeny.

Hoci je systém stakovania Etherea považovaný za spoľahlivý, Buterin podľa informácií portálu U.Today poukázal na niekoľko skrytých rizík, ktoré by mohli v budúcnosti spôsobiť problémy.

Tieto zraniteľnosti naznačujú, že Ethereum nemusí byť úplne odolné voči útokom, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Dôležitá úloha solo stakerov

Systém stakovania Etherea, ktorý umožňuje používateľom zamykať svoje Ether mince, aby podporili bezpečnosť siete, je kľúčovým mechanizmom ochrany siete pred útokmi.

Solo stakeri, teda jednotlivci, ktorí stakujú Ether samostatne, sú dôležitou súčasťou tejto ochrany. Podľa Buterina plnia úlohu prvej a poslednej línie obrany. Pomáhajú zabrániť tomu, aby sa sieť dostala pod vplyv centralizovaných subjektov, ktoré by mohli ohroziť jej integritu.

Buterin však varuje, že aj tento systém má slabiny, píše CoinMarket Cap. Solo stakeri môžu byť zraniteľní voči nepriamym útokom, ktoré by mohli narušiť stabilitu siete. To znamená, že Ethereum by sa malo zamerať na posilnenie ochrany, aby bolo schopné čeliť rôznym typom hrozieb.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Buterin spomenul útoky zachytenia siete

Jedným z najväčších rizík, na ktoré Buterin upozornil, je tzv. útok zachytenia siete.

Ak by útočníci získali kontrolu nad viac ako 67 % stakovaných Etherov, mohli by prepisovať minulé a budúce transakcie bez toho, aby čelili priamym sankciám. Takáto situácia by mohla výrazne ohroziť celú sieť.

Aký má Buterin plán?

Buterin preto navrhuje zvýšiť prah potrebný na získanie kontroly nad sieťou zo súčasných 67 % na vyššie hodnoty, napríklad na 75 %. Zároveň však upozorňuje, že tento krok by mohol otvoriť nové možnosti pre útočníkov, ktorí by mohli nájsť lacnejšie spôsoby, ako ovládnuť sieť.

Alternatívne spôsoby ohrozenia siete

Okrem priameho ovládnutia siete Buterin upozorňuje aj na lacnejšie spôsoby, ako môžu útočníci ohroziť Ethereum. Jednou z možností je uplatiť kľúčových vývojárov alebo operátorov veľkých uzlov. Tento typ útoku by nevyžadoval vysoké náklady a mohol by vážne narušiť bezpečnosť siete.

Buterin preto navrhuje, aby sa Ethereum zameralo nielen na ochranu pred priamymi útokmi, ale aj pred takýmito nepriamymi hrozbami, ktoré môžu byť lacnejšie, no stále veľmi nebezpečné.

Potreba väčšieho počtu solo stakerov

Aby Ethereum zostalo bezpečné, Buterin vidí riešenie v podpore väčšieho počtu solo stakerov. Títo jednotlivci môžu tvoriť kritickú časť siete, ktorá bude schopná brániť sa pokusom o manipuláciu so sieťou. Väčší počet solo stakerov by zvýšil decentralizáciu a posilnil odolnosť siete voči útokom.

Ethereum čelí rôznym výzvam a hrozbám, no Buterin zdôrazňuje, že s vhodnými opatreniami je možné zvýšiť jeho bezpečnosť. Pre používateľov Etherea je dôležité sledovať vývoj a byť pripravený na prípadné zmeny v oblasti bezpečnosti tejto kryptomeny.

Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.

Najčítanejšie články

1

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

2

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

3

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

4

Vymoženosť, o ktorej Slováci nevedia. Pozrite sa, ako sa dostanete k nižšej faktúre za elektrinu

5

Skupiny Slovákov sa konsolidácia nedotkne. Stačí urobiť jednu zmenu

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora