Európske mestá majú turistov „plné zuby”: Tieto drsné opatrenia vám môžu skomplikovať výlet

  • Európa dlhodobo bojuje s návalmi turistov.
  • Viaceré mestá prijali prísne opatrenia.
  • V niektorých zaplatíte za vstup, do iných vás nepustia.
Ekonomika Európa sa snaží regulovať návali turistov
Európa sa snaží regulovať návali turistov. Zdroj: shutterstock.com/Tanya Keisha

Nadmerný turizmus v posledných rokoch predstavuje vážny problém pre mnohé európske destinácie. Mestá ako Benátky, Barcelona či Amsterdam, ktoré kedysi privítali milióny turistov s nadšením, dnes čelia nárastu nevôle zo strany miestnych.

Ceny nájmov prudko rastú, ulice sú preplnené a infraštruktúra trpí pod náporom turistov. Mnohé mestá hľadajú spôsoby, ako vyvážiť záujem návštevníkov a udržať kvalitu života pre obyvateľov. Kde všade vás čakajú obmedzenia či poplatky, na ktoré by ste vopred mali myslieť?

Európa má turistov „po krk”

Benátky, známe svojou jedinečnou architektúrou a systémom kanálov, patria medzi prvých priekopníkov boja proti nadmernému turizmu. Poplatok vo výške 5 eur pre jednodňových turistov a zákaz vstupu veľkých výletných lodí priamo do centra majú zmierniť tlak na mestské pamiatky a infraštruktúru, píše Bussiness Standard.

Tieto opatrenia nielenže obmedzujú počet návštevníkov, ale tiež zvyšujú povedomie o potrebe rešpektovať krehkú atmosféru tohto mesta.

Barcelona zase stopla vydávanie nových licencií na krátkodobé prenájmy, ktoré výrazne zvýšili ceny bývania v meste. Tento krok smeruje k úplnému zrušeniu krátkodobých prenájmov do roku 2028, čím sa snažia vrátiť bývanie miestnym obyvateľom.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Amsterdam pristúpil k zvýšeniu turistických daní na 12,5 %, čo by malo zmierniť záujem turistov o mesto, uvádza NZ Herald. Zároveň mesto motivuje návštevníkov, aby objavovali širšie okolie Holandska namiesto centra Amsterdamu, a tým uvoľnili tlak na hlavné atrakcie.

Menšie mestá tiež zasahujú

V Portugalsku sa k týmto iniciatívam pridáva aj menšie mesto Évora, informuje Schengen News. Toto historické miesto, ktoré figuruje v zozname UNESCO, plánuje od roku 2025 zaviesť turistickú daň, ktorá má pomôcť zvládnuť príliv turistov a zároveň ochrániť miestne dedičstvo. Táto daň bude financovať odpadové hospodárstvo a údržbu historických pamiatok, ktoré sú hlavnou atrakciou pre turistov.

Niektorí budú mať výnimku

Évora počíta s oslobodením niektorých skupín od poplatku, napríklad hospitalizovaných pacientov či účastníkov športových podujatí. Výnimky môžu získať aj turisti, ktorí sa rozhodnú zostať dlhšie, čo má podporiť predĺžené návštevy.

Ako to majú v Grécku či Chorvátsku?

Santorini a Mykonos v Grécku zaviedli počas hlavnej sezóny poplatok 20 eur, čím obmedzili počet turistov z výletných lodí. Akropola v Aténach teraz prijíma maximálne 20 000 návštevníkov denne, čo pomáha zachovať túto ikonickú pamiatku pre budúce generácie.

Chorvátsky Dubrovník, ďalšia obľúbená destinácia, obmedzil počet výletných lodí na dve denne, do historického centra má prístup maximálne 4 000 pasažierov. Týmto spôsobom sa mesto snaží udržať atmosféru a zachovať svoju architektonickú jedinečnosť.

Budúcnosť cestovania

Niektoré krajiny, ako napríklad Island a Slovinsko, sa snažia rozptýliť turistov po menej známych oblastiach a podporujú návštevy mimo hlavnej sezóny.

Island napríklad aktívne propaguje menej navštevované regióny, aby zmiernil tlak na známe turistické atrakcie. Slovinsko zas nabáda návštevníkov, aby namiesto hlavného mesta Ljubljany objavovali okolitú prírodu a menšie mestá.

Európske mestá čoraz viac pristupujú k reguláciám, ktoré majú zvládnuť nápor turistov a ochrániť ich kultúrne dedičstvo. Zvyšovanie poplatkov, obmedzenia výletných lodí či motivovanie k návšteve menej známych miest môžu na prvý pohľad pôsobiť nepríjemne, no pomáhajú zabezpečiť, aby mestá zostali miestom pre život ich obyvateľov, a nie len turistickou atrakciou.

Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.

Najčítanejšie články

1

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

2

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

3

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

4

Vymoženosť, o ktorej Slováci nevedia. Pozrite sa, ako sa dostanete k nižšej faktúre za elektrinu

5

Skupiny Slovákov sa konsolidácia nedotkne. Stačí urobiť jednu zmenu

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora