Miliardárska elita sa z roka na rok rozrastá. V najbližších rokoch sa očakáva obrovský „boom”

  • Boháčov je na svete čoraz viac.
  • V najbližších rokoch sa s nimi údajne „roztrhne vrece“.
  • Jedna vec sa má zásadne zmeniť.
Ekonomika Miliardárska elita obsadí veľkomestá, tvrdí štúdia
Miliardárska elita obsadí veľkomestá, tvrdí štúdia. Zdroj: shutterstock.com/LightField Studios

Počet extrémne bohatých ľudí na svete narastá neuveriteľným tempom. Čísla za rok 2023 to len potvrdzujú. Zatiaľ čo mnoho ľudí bojuje s každodennými finančnými problémami, úzka elita superbohatých doslova prepisuje pravidlá hry, ukázala najnovšia štúdia od Altraty.

V roku 2023 sa počet jednotlivcov s majetkom nad 30 miliónov dolárov zvýšil o 7,6 %. To znamená, že dnes na svete existuje viac ako 426 tisíc ľudí, ktorých bohatstvo dosahuje astronomické sumy.

Táto malá skupina však nevlastní len veľké bohatstvo. Majú v rukách až 32 % z celkového majetku všetkých ľudí s vysokým čistým majetkom (tých, ktorí majú viac ako 1 milión dolárov). Ich vplyv presahuje hranice financií a zasahuje do ekonomiky, politiky a spoločnosti.

Elitný klub miliardárov

Väčšina ľudí si často ani nevie predstaviť, aké to je byť súčasťou tejto skupiny. Ich bohatstvo im poskytuje nielen finančnú stabilitu, ale aj politickú a spoločenskú moc. Vďaka tomu môžu ovplyvňovať zákony, politikov a trhové trendy. Navyše, tento trend nerastie všade rovnako.

Spojené štáty v roku 2023 zaznamenali výrazný nárast počtu superbohatých, Čína zase zažila pokles už druhý rok po sebe. Severná Amerika tak upevnila svoju pozíciu lídra v raste superboháčov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Kto sú najbohatší ľudia na svete?

Keď sa pozrieme na svetovú elitu miliardárov, na čele tohto zoznamu, ktorý zostavil Forbes, stojí Elon Musk, ktorého majetok dosahuje neuveriteľných 263,9 miliardy dolárov. Musk, zakladateľ Tesly a SpaceX, sa stal synonymom pre inovácie a odvážne technologické projekty.

Na druhom mieste je Jeff Bezos, zakladateľ Amazonu, ktorý má hodnotu 211,3 miliardy dolárov. Tretí v poradí je Larry Ellison, tvorca softvérového giganta Oracle, s majetkom 202,7 miliardy dolárov. Títo traja muži majú spoločné to, že svoje bohatstvo vybudovali v technologickom sektore, ktorý je v súčasnosti najdynamickejším priestorom pre akumuláciu bohatstva.

Zvyšné miesta v rebríčku najbohatších obsadzujú mená ako Mark Zuckerberg, zakladateľ Facebooku, s 195,3 miliardami dolárov a Bernard Arnault, majiteľ módneho impéria LVMH, ktorý vlastní 174,8 miliardy dolárov.

Nasledujú Warren Buffett, legendárny investor s majetkom 143,7 miliardy dolárov, a Bill Gates, spoluzakladateľ Microsoftu, ktorý má hodnotu 138,9 miliardy dolárov.

Top 10 miliardárov uzatvárajú mená ako Larry Page a Sergey Brin, spoluzakladatelia Googlu, s majetkom 134,7 a 129,1 miliardy dolárov, a španielsky podnikateľ Amancio Ortega, zakladateľ módneho reťazca Zara, ktorý disponuje 131,4 miliardami dolárov.

Ako táto elita zmení svet?

Odhady hovoria, že počet ultrabohatých bude rásť aj v nasledujúcich rokoch.

Čo hovorí štúdia?

Očakáva sa, že do roku 2028 bude takmer 42 % z nich žiť v najväčších svetových metropolách. Mestá ako New York, Londýn, Singapur či Mumbaj sa stanú epicentrami bohatstva, a to nielen kvôli ich infraštruktúre, ale aj vďaka príležitostiam, ktoré tieto miesta ponúkajú pre podnikanie a investície.

Podľa predpovedí bude nárast populácie ultrabohatých v nasledujúcich piatich rokoch pokračovať najmä v Indii. Miliardárska elita obsadí mestá ako Bangalore, Hyderabad a Dillí, kde sa očakáva ročný nárast o 14-16 %.

Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.

Najčítanejšie články

1

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

2

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

3

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

4

Vymoženosť, o ktorej Slováci nevedia. Pozrite sa, ako sa dostanete k nižšej faktúre za elektrinu

5

Skupiny Slovákov sa konsolidácia nedotkne. Stačí urobiť jednu zmenu

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora