Likvidácia, nie konsolidácia. Zavedenie vyššej DPH na ubytovanie bude mať likvidačné dosahy

  • Okrem straty návštevníkov to môže podľa zamestnávateľov spôsobiť aj markantný nárast nezamestnanosti.
  • Návrh spôsobí pokles v ročných tržbách na úrovni 270 miliónov eur.
  • MF SR navrhuje zvýšenie sadzby DPH napriek tomu, že 20 z 27 členských krajín EÚ ju má na úrovni 10 % alebo nižšiu.
Ekonomika Zavedenie vyššej DPH na ubytovanie bude mať likvidačné dosahy
Zavedenie vyššej DPH na ubytovanie bude mať likvidačné dosahy. Zdroj: Shutterstock.com/ESB Professional, Hryshchyshen Serhii

Zamestnávatelia z oblasti cestovného ruchu odmietajú zavedenie dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby na úrovni 23 %. Návrh bude mať likvidačné dosahy a spôsobí pokles v ročných tržbách na úrovni 270 miliónov eur. Žiadajú preto prehodnotenie zo strany Ministerstva financií (MF) SR. Vyhlásili to v pondelok na tlačovej konferencii.

„Celý sektor je dnes v kontexte globálnej konkurencie vysoko senzitívny na cenu, a preto neprimerané zvýšenie DPH zníži záujem turistov, obsadenosť ubytovacích zariadení, spôsobí pokles celkovej spotreby v turistických destináciách, zmrazenie investícií do rozvoja a kvality a stratu konkurencieschopnosti pre celý sektor. Považujeme to za neprípustné a s takýmto krokom skrátka nemôžeme súhlasiť v žiadnom prípade,” uviedol generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný.

Rozhodnutie bez diskusie

Zamestnávatelia upozornili aj na to, že MF SR navrhuje zvýšenie sadzby DPH na ubytovanie napriek tomu, že 20 z 27 členských krajín Európskej únie ju má na úrovni 10 % alebo nižšiu. „Je zarážajúce, že tomuto vážnemu návrhu zo strany MF SR nepredchádzala žiadna odborná diskusia s prihliadnutím na možné vplyvy na celý sektor,” dodal viceprezident Zväzu cestovného ruchu SR Roman Berkes.

 

Zvýšené ceny ubytovania môžu podľa zamestnávateľov spôsobiť aj presmerovanie záujmu o ubytovanie do šedej ekonomiky, bez výberu DPH a ostatných daní, čo neprispeje k avizovanej konsolidácii verejných zdrojov. Odborníci takisto zdôraznili, že zvýšenie DPH bude mať za následok pokles v ročných tržbách na úrovni 270 miliónov eur.

Okrem straty návštevníkov to môže podľa zamestnávateľov spôsobiť aj markantný nárast nezamestnanosti.

Likvidácia, nie konsolidácia

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

„Navrhované zvýšenie sadzby na 23 % spôsobí ročný pokles na úrovni 1,3 milióna návštevníkov, čo môže znamenať ohrozenie pre 15.000 pracovných miest v sektore a previazaných odvetviach,” uzavrel Novotný.

S vyhláseniami hotelierov súhlasil v pondelok na tlačovej konferencii aj poslanec Národnej rady SR za opozičnú SaS Marián Viskupič. „Hotelierom pri tomto hrozí absolútna strata konkurencieschopnosti. Toto nie je konsolidácia, ale likvidácia. Nebude žiaden vyšší výber daní, bude len zruinovaný cestovný ruch a čierna ekonomika,” dodal.

Najčítanejšie články

1

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

2

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

3

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

4

Vymoženosť, o ktorej Slováci nevedia. Pozrite sa, ako sa dostanete k nižšej faktúre za elektrinu

5

Skupiny Slovákov sa konsolidácia nedotkne. Stačí urobiť jednu zmenu

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora