Slovnaft čelí trojnásobnému zdaneniu. Ako sa to odrazí na cenách pohonných látok?

  • Slovnaft bude čeliť zvýšenej dani z príjmu, vyššej DPH a novému osobitnému odvodu.
  • Firma v minulosti využila zákonnú výnimku na vyhnutie sa plateniu mimoriadneho odvodu.
  • Nové opatrenia môžu ovplyvniť investície Slovnaftu a ceny pohonných hmôt pre spotrebiteľov.
Ekonomika Slovnaft čelí trojnásobnému zdaneniu
Slovnaft čelí trojnásobnému zdaneniu. Zdroj: Shutterstock.com/RossHelen, Minerva Studio

Vláda Slovenskej republiky oznámila sériu daňových zmien, ktoré výrazne zasiahnu ziskovosť spoločnosti Slovnaft. Zatiaľ čo bežní občania a podnikatelia budú čeliť zvýšenému daňovému zaťaženiu, najväčšia slovenská rafinéria bude konfrontovaná s ešte prísnejšími opatreniami.

Ako uvádza článok v magazíne TopSpeed.sk, Slovnaft sa bude musieť vyrovnať s trojnásobným zdanením. Hovorca spoločnosti, Anton Molnár, to pre Denník N komentoval slovami: „Ako keď vám zo 100 zarobených eur zoberie štát 70 eur.”

Aké sú nové opatrenia?

Nové opatrenia zahŕňajú:

  • Zvýšenie sadzby dane z príjmu na 22 percent
  • Nárast DPH na 23 percent
  • Daň z bankových prevodov
  • Obnovenie povinnosti platiť solidárny príspevok
  • Nový osobitný odvod pre rafinérie

Minister financií Ladislav Kamenický tvrdí, že tieto kroky nesúvisia s trestaním Slovnaftu za vyhnutie sa plateniu mimoriadneho odvodu v minulom roku. Štát argumentuje potrebou, aby bohaté spoločnosti viac prispievali na verejné výdavky.

Je dôležité poznamenať, že Slovnaft za rok 2022 zaplatil solidárny príspevok vo výške 520 miliónov eur. V roku 2023 však využil zákonnú výnimku na vyhnutie sa tejto dani. Vláda teraz upravuje legislatívu tak, aby rafinéria musela opäť platiť.

Otázkou zostáva, ako tieto zmeny ovplyvnia investičné plány Slovnaftu a či sa nepremietnu do zvýšenia cien pohonných hmôt pre spotrebiteľov. Už teraz je isté, že ceny PHM budú rásť v dôsledku plánovaného zvýšenia DPH o 3 percentá od roku 2025.

Ďalším faktorom, ktorý bude ovplyvňovať budúcnosť Slovnaftu, je plánovaný odklon od ruskej ropy, čo predstavuje finančne náročnú operáciu.

Tieto zmeny vyvolávajú otázky o hraniciach daňového zaťaženia a ich vplyve na konkurencieschopnosť jedinej slovenskej rafinérie. Bude zaujímavé sledovať, ako sa Slovnaft s týmito výzvami vyrovná a aké to bude mať dôsledky pre slovenský energetický sektor a spotrebiteľov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Zníženie cien pohonných látok

V 37. týždni roku 2024 došlo k významnému poklesu cien pohonných hmôt v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Benzín s oktánovým číslom 95 a najobľúbenejšia motorová nafta sa cenovo vrátili na úroveň z januára 2022. Prémiový benzín s oktánovým číslom 98 sa priblížil cenovej hladine zo záveru roka 2022. Informoval o tom portál Teraz.sk.

Je pozoruhodné, že ceny vybraných druhov pohonných hmôt vykazovali nepretržitý klesajúci trend počas dvoch a pol mesiacov. Tento pokles sa začal na začiatku letných prázdnin a pokračoval až do spomenutého 37. týždňa.

V priebehu 37. týždňa zaznamenali ceny pohonných hmôt výrazný pokles. Prémiový benzín s oktánovým číslom 98 sa na čerpacích staniciach predával za 1,669 eura za liter, čo predstavuje zníženie o takmer 5 centov oproti predchádzajúcemu týždňu.

Benzín s oktánovým číslom 95, ktorý je medzi motoristami najobľúbenejší, stál 1,477 eura za liter. Jeho cena sa v medzitýždennom porovnaní znížila o takmer 4 centy.

Motorová nafta dosiahla hodnotu 1,403 eura za liter, čo znamená zlacnenie o 2,5 centa v porovnaní s predchádzajúcim týždňom.

Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

2

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

3

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

4

Vymoženosť, o ktorej Slováci nevedia. Pozrite sa, ako sa dostanete k nižšej faktúre za elektrinu

5

Skupiny Slovákov sa konsolidácia nedotkne. Stačí urobiť jednu zmenu

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora