Toto by vodiči na ceste robiť nemali. Hrozí im zbytočná pokuta

  • V tomto jesennom období sa tento problém deje frekventovane.
  • Vyzerá nevinne, ale vodičom zaň hrozí trest.
  • Môže mať aj vážnejšie následky, ako len pokutu.
Off topic Za tento úkon vám hrozí zbytočná pokuta
Za tento úkon vám hrozí zbytočná pokuta. Zdroj: shutterstock.com/Tricky_Shark

Daždivé počasie dokáže poriadne znepríjemniť deň nielen vodičom, ale aj chodcom. Každý, kto sa prechádzal po chodníku v blízkosti cesty, už možno zažil situáciu, keď ho vodič nečakane ošpliechal vodou z kaluže.

Mnohí si myslia, že to je len nepríjemná nehoda, no pravda je, že takýto incident môže mať aj právne dôsledky.

Podľa slovenského Zákona o cestnej premávke hrozí vodičovi pokuta, ak rozstrekovaním vody z auta obťažuje ostatných účastníkov premávky, vrátane chodcov. Na tento problém upozornil portál Autoviny.

Prečo vám za tento úkon hrozí pokuta?

Zákon o cestnej premávke jasne stanovuje, že vodič nesmie spôsobovať znečistenie, hluk alebo iné nepríjemnosti, ktoré by mohli obťažovať chodcov či ostatných účastníkov premávky.

Medzi tieto nepríjemnosti patrí aj rozstrekovanie vody z kaluží. Ak vodič prejde cez veľkú kaluž a ostrieka chodca, môže za to dostať pokutu, ktorá sa môže vyšplhať až na 20 eur. Nie je to vysoká suma, ale rozhodne to nie je niečo, o čo by niekto stál.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Čo môže nasledovať?

Okrem pokuty má chodec možnosť obrátiť sa na občianske konanie a žiadať náhradu škody. Ak chodec preukáže, že mu ošpliechanie spôsobilo finančnú škodu, napríklad zničením oblečenia, vodič môže byť zaviazaný túto škodu nahradiť.

Samozrejme, takýto scenár nie je veľmi pravdepodobný, ale ak došlo k výraznejšiemu poškodeniu, chodec môže podniknúť právne kroky.

Ako tomu predísť?

Najjednoduchší spôsob, ako sa vyhnúť pokutám a problémom, je prispôsobiť jazdu podmienkam na ceste. Ak vidíte pred sebou kaluž, spomaľte a snažte sa jej vyhnúť.

Byť ohľaduplný voči ostatným účastníkom premávky by malo byť samozrejmosťou. Ak budete v daždivom počasí jazdiť opatrne, ušetríte nielen peniaze, ale aj niekomu deň.

Pozor aj na pneumatiky

Zima sa blíži a mnohí vodiči si stále myslia, že môžu cez zimu jazdiť na letných pneumatikách bez rizika. Nevhodné pneumatiky však môžu ohroziť vás aj ostatných a zároveň vás vystaviť nepríjemnostiam, písali sme. Vedeli ste, že za jazdu na letných pneumatikách počas zimy môžete zaplatiť pokutu?

Na Slovensku platí pravidlo:

Ak je na ceste sneh, ľad alebo námraza, vodiči musia mať zimné alebo celoročné pneumatiky. Ak sa však takéto podmienky na ceste nevyskytnú, pokutu za letné pneumatiky nedostanete.

 

Okrem toho treba dbať aj na stav pneumatík. Opotrebované pneumatiky sú nebezpečné, pretože strácajú priľnavosť k vozovke.

Ak je dezén príliš nízky alebo sú pneumatiky staršie ako 6 rokov, mali by ste ich vymeniť. Staré pneumatiky jednoducho nedokážu poskytnúť rovnakú bezpečnosť ako nové.

Preto neváhajte a vymieňajte pneumatiky včas. Lepšie pneumatiky znamenajú lepšiu bezpečnosť, a navyše sa vyhnete zbytočným pokutám, ktoré môžu dosiahnuť až 60 eur.

Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.

Najčítanejšie články

1

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

2

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

3

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

4

Vymoženosť, o ktorej Slováci nevedia. Pozrite sa, ako sa dostanete k nižšej faktúre za elektrinu

5

Skupiny Slovákov sa konsolidácia nedotkne. Stačí urobiť jednu zmenu

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora