170 miliónov používateľov v ohrození: TikTok čelí zákazu v USA

  • TikTok čelí hrozbe zákazu v USA.
  • Federálny odvolací súd vo Washingtone posudzuje žalobu TikToku proti zákonu.
  • Prípad má potenciálny dopad na 170 miliónov amerických používateľov.
Ekonomika TikTok čelí zákazu v USA
TikTok čelí zákazu v USA. Zdroj: shutterstock.com/Poetra.RH
BitmarketsBitmarkets

Populárna sociálna sieť TikTok, vlastnená čínskou spoločnosťou ByteDance, čelí v Spojených štátoch vážnej hrozbe zákazu. Ako informuje CNN, v pondelok sa odohralo kľúčové súdne pojednávanie na odvolacom súde vo Washingtone, kde sa TikTok spolu so skupinou tvorcov obsahu snaží zablokovať zákon, ktorý by mohol viesť k zákazu aplikácie v USA. Trojica federálnych sudcov – hlavný sudca Sri Srinivasan, sudkyňa Neomi Rao a sudca Douglas Ginsburg – viedla viac ako dvojhodinové pojednávanie. Sudcovia kládli kritické otázky obom stranám, no zdalo sa, že právni zástupcovia TikToku čelili intenzívnejšiemu preskúmaniu.

TikTok môže byť odpredaný

Právnik ministerstva spravodlivosti Daniel Tenny zdôraznil, že jadro algoritmu odporúčaní TikToku je vyvíjané v Číne. Nejde o prejav Američanov v Amerike – „je to prejav čínskych inžinierov v Číne”, uviedol Tenny. Sudcovia sa zaujímali aj o praktickú uskutočniteľnosť odpredaja americkej časti TikToku. Spoločnosť tvrdí, že to nie je technicky možné, keďže aplikácia závisí od softvérového kódu vyvinutého ByteDance. Navyše, čínska vláda už naznačila, že by neschválila predaj kľúčového algoritmu odporúčaní.

Prípad priťahuje významnú pozornosť. Viac ako tucet amerických štátov, bývalí predstavitelia národnej bezpečnosti a rôzne občianske skupiny predložili súdu svoje stanoviská. Zatiaľ čo zástancovia zákona tvrdia, že ide o nevyhnutný krok na ochranu národnej bezpečnosti, kritici ho označujú za prejav politickej zaujatosti a motivácie.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Bezpečnostná hrozba špehovania a zákaz

Nezávislí experti na kybernetickú bezpečnosť tvrdia, že hrozba čínskeho špionážneho využitia TikToku je možná, ale zatiaľ nepreukázaná. Čínske spravodajské zákony však vyžadujú, aby spoločnosti s prítomnosťou v Číne pomáhali so spravodajskými cieľmi krajiny.

Používate TikTok

Loading ... Loading ...

Podľa správy BBC zákon prijatý v rýchlom tempe americkým Kongresom požaduje, aby TikTok našiel nového majiteľa mimo Číny do 19. januára budúceho roka. V opačnom prípade hrozí zákaz používania aplikácie pre všetkých Američanov. Právnik TikToku Andrew Pincus argumentoval, že zákon predstavuje „mimoriadny zákaz prejavu založený na neurčitých budúcich rizikách”. Pincus tvrdil, že vlastníkom TikToku je spoločnosť ByteDance Limited so sídlom na Kajmanských ostrovoch, nie priamo čínska vláda. Sudca Srinivasan však oponoval, že firma podlieha čínskej kontrole.

Ohrozená sloboda prejavu?

TikTok a jeho podporovatelia tvrdia, že zákon by mal ohromujúci dopad na slobodu prejavu 170 miliónov amerických používateľov. Argumentujú, že ide o bezprecedentný zákaz jednej platformy a porušenie prvého dodatku americkej ústavy.

Rozhodnutie súdu sa očakáva pred termínom 19. januára. Bez ohľadu na výsledok však väčšina expertov predpokladá, že prípad sa môže ťahať ešte mesiace, ak nie dlhšie. Vzhľadom na existenčnú povahu sporu pre TikTok a dôležitosť národnej bezpečnosti pre vládu je pravdepodobné, že prípad skončí na Najvyššom súde USA.

Tento súdny spor má potenciál nielen rozhodnúť o osude TikToku v USA, ale aj ovplyvniť interpretáciu prvého dodatku ústavy vo vzťahu k digitálnemu prejavu a online platformám všeobecne.

Autor:
Ľuboš Kovár
Ľuboš Kovár

Kryptomenám sa venuje už od strednej školy. Za niekoľko rokov vybudoval z Kryptomagazínu najväčší kryptomenový a zároveň ekonomický magazín na Slovensku.