Pôjdu utopené autá po povodniach na dračku? Takto ich spoznáte

  • Zatopené autá po povodniach sa môžu objaviť v predaji.
  • Sú však indície, vďaka ktorým takéto auto spoznáte.
  • Jeho kúpa sa rozhodne neoplatí.
Titulky Povodne zanechávajú stopy
Povodne zanechávajú stopy. Zdroj: shutterstock.com/Aliaksandr Antanovich/jd8
BitmarketsBitmarkets

Slovensko aj okolité štáty trápia v týchto dňoch masívne povodne. Nie je tak vylúčené, že sa zaplavené autá ocitnú v ponukách súkromných inzerentov na internete. Ako takéto auto spoznať? O téme informoval portál Auto Trendy.

Ak sa auto ocitlo pod vodou, či už úplne, alebo čiastočne, je zrejmé, že nebude úplne v poriadku. Navyše škody nemusia byť na prvý pohľad vôbec viditeľné, čo môže byť problém.

Pokiaľ sa chystáte kupovať auto v tomto období, mali by ste byť mimoriadne obozretní. Mnoho áut bolo zaplavených a je možné, že ich majitelia sa ich budú chcieť zbaviť, pričom neprezradia, že dané auto bolo utopené.

Pozor na podvody

Pozor na podvody. Zdroj: shutterstock.com/MatMazzini

Zistiť, že auto bolo zaplavené, je skutočne náročná úloha. Prezradiť to však môže práve jeho interiér. Pozornosť tu venujte predovšetkým stopám po demontáži interiéru.

Vidno to najmä na odtlačkoch kľúčov na skrutkách sedadiel alebo na zlomených spojovacích prvkoch plastových dielov. Ak cítite v interiéri silný zápach, je dosť možné, že má prekryť pach zatuchliny alebo vlhkosti.

Pokiaľ sa zameriate na interiér, majiteľa môže prezradiť tiež čerstvá údržba podvozku s cieľom zakryť stopy po vode. Vhodné je venovať pozornosť aj svetlám – či v nich nie je voda alebo nie sú zahmlené.

Zvlášť sa treba zamerať na smerovky. Tie sú často k vozidlu prilepené. Majitelia vytopených áut to totiž riešia tak, že na spodnú stranu vyvŕtajú malé diery, ktorými môže voda vytiecť von. Určite preto skontrolujte, či sú smerovky v poriadku.

Korózia ako hlavný dôkaz?

Zatopené auto môže prezradiť aj korózia. Nie však hocijaká – jedine taká, ktorá sa objavuje na neštandardných miestach, medzi ktoré patria napríklad koľajnice alebo rámy sedadiel.

Spoliehať sa na to, že sa záznamy o zaplavení auta objavia v databázach poisťovní, nie je vždy výhodné. Môže sa tak stať, no rozhodne to nie je pravidlo. Radšej si treba všímať indície uvedené vyššie.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.