Nehnuteľnosť za cenu obeda? Draží sa dom za 12 eur, skrýva však jedno veľké „ale”

  • Táto ponuka vyzerá skutočne lákavo.
  • Ostrov je známou turistickou oblasťou.
  • Inzerát má však svoje medzery.
Off topic Nehnuteľnosť na anglickom ostrove dražia za pár eur
Nehnuteľnosť na anglickom ostrove dražia za pár eur. Zdroj: shutterstock.com/Loz Baker
BitmarketsBitmarkets

Vidieť inzerát na dom za 10 libier (približne 12 eur) môže vyvolať okamžitú zvedavosť. Prečo by niekto ponúkal nehnuteľnosť za takú symbolickú sumu?

Takéto ponuky sú zriedkavé, a preto sa v nich často skrýva podstatné „ale”, ako upozornili portály BBC či LAD Bible.

Tento konkrétny dom na Isle of Wight ponúka veľmi špecifickú situáciu, ktorá môže na prvý pohľad vyzerať lákavo, no v skutočnosti prináša viac otázok ako odpovedí.

Nehnuteľnosť za pár eur

Prečo sa teda vyvolávacia cena za tento dom začína len na 10 librách? Odpoveď sa skrýva v nedávnej prírodnej katastrofe, ktorá zasiahla okolie. V decembri minulého roka sa v tejto oblasti zosunulo približne 16 hektárov pôdy, čo prinútilo viacerých obyvateľov opustiť svoje domovy.

Niektorí z nich sa do dnešného dňa nemohli vrátiť. Nehnuteľnosť, ktorá je teraz predmetom dražby, sa nachádza v blízkosti tejto postihnutej zóny. A síce sa nezdá, že by bol dom vážne poškodený, jeho umiestnenie výrazne znižuje hodnotu a zvyšuje riziko budúcich problémov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Bez prehliadky a s ďalšími nákladmi

Ak by ste mali o kúpu záujem, musíte rátať s tým, že prehliadka interiéru sa nedá vykonať. To znamená, že kupujete dom, ktorý ste nikdy nevideli zvnútra.

Navyše, stav nehnuteľnosti vyžaduje rekonštrukciu. V prípade kúpy si tak musíte pripraviť ďalšie finančné prostriedky. A keďže dražba je otvorená len pre kupcov, ktorí dom vyplatia v hotovosti, musíte mať pripravenú celú sumu bez možnosti financovania.

Stojí to riziko za to?

Vzhľadom na to, že ide o nehnuteľnosť v blízkosti zosuvnej zóny, neexistuje žiadna záruka, že k podobnému incidentu už v budúcnosti nedôjde. Hoci miestne úrady pracujú na stabilizácii oblasti, otázka bezpečnosti zostáva stále otvorená.

Získať takúto nehnuteľnosť iba za 10 libier síce znie ako skvelá príležitosť, ale keď sa pozriete bližšie, zistíte, že by to mohlo byť finančne skutočne náročné dobrodružstvo.

Investícia alebo nočná mora?

Pre niektorých môže byť tento dom atraktívnou výzvou – projektom, ktorý ponúka jedinečnú šancu na rekonštrukciu a potenciálny zisk. Pre iných však ide o príliš riskantnú investíciu.

Známa lokalita

Ostrov Isle of Wight je známy svojou krásnou prírodou, bohatou históriou a množstvom turistických atrakcií. Tento ostrov na juhu Anglicka priťahuje ročne tisíce turistov, ktorí sa sem chodia pokochať malebnými plážami, útesmi a prírodnými rezerváciami.

Najznámejšie miesta

The Needles

Ikonické kriedové skalné útvary vyčnievajúce z mora sú symbolom ostrova. Často sú objektom fotografií a patria medzi najväčšie turistické atrakcie.

Osborne House

Bývalé letné sídlo kráľovnej Viktórie a princa Alberta. Tento palác je otvorený pre verejnosť a návštevníkom ponúka pohľad do života britskej kráľovskej rodiny v 19. storočí.

Festival Isle of Wight

Tento hudobný festival je jednou z najväčších udalostí na ostrove, ktorý priláka svetové hudobné hviezdy a tisíce fanúšikov. V roku 1970 na ostrove vystúpili legendárne kapely a hudobníci ako Jimi Hendrix, The Who a The Doors. Odhaduje sa, že festival prilákal viac ako 600 000 ľudí, čo viedlo k tomu, že ho prirovnávali k festivalu Woodstock v USA.

Ostrov má množstvo pláží, ako napríklad Sandown alebo Shanklin, ktoré sú obľúbené pre oddych i vodné športy. Pre peších turistov sú zas lákavé útesy a rozsiahle pešie trasy s nádhernými výhľadmi na more.

Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.