Rezort financií plánuje vo viacerých oblastiach šetriť. Kde všade hrozí „škrt cez rozpočet”?

  • Vláda má na dôležitý krok už len pár dní.
  • Kolujú rôzne šumy o tom, čo príde.
  • Analytici to vidia jasne.
Ekonomika Štátny rozpočet čakajú zmeny, upozorňuje analytik
Štátny rozpočet čakajú zmeny, upozorňuje analytik. Zdroj: shutterstock.com/esfera
BitmarketsBitmarkets

Čas na zostavenie rozpočtu a dohodu na jednotlivých konsolidačných opatreniach sa kráti. Kolujú okolo nich skôr šumy než zaručené informácie.

Podľa niektorých je v hre zvyšovanie dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorá je v súčasnosti vo výške 20 % a už dlhé roky sa jej sadzba nepohla, píše SITA.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Vláda plánuje zachrániť štátny rozpočet

Premiér Robert Fico v diskusnej relácii Sobotné dialógy čiastočne pripustil, že by sa táto daň mohla zvýšiť, no nekonkretizoval, akých tovarov by sa to mohlo týkať a v akej výške.

A to nie je všetko

Hovorí sa aj o okresávaní živnostníkov, resp. o obmedzení paušálnych výdavkov. No ani v tomto smere nie je ešte nič potvrdené a dohodnuté.

Problémom je, že celá diskusia o rozpočte prebieha netransparentne a veľmi neskoro. Skutočne preto netušíme, čo všetko je v hre, a sme nemilo prekvapení, že dohadovanie sa o rozpočte a konsolidačnom balíku na úrovni koalície začína až teraz,” povedal pre agentúru SITA analytik Tatra banky Tibor Lörincz.

Na Slovensku bývalo podľa neho dobrým zvykom komunikovať východiská rozpočtu ešte pred letnými prázdninami. Zároveň netreba zabúdať na to, že je potrebné do 20. septembra Európskej komisii poslať podrobný konsolidačný plán. Koalícia má tak krátky čas nielen na nájdenie dohody, ale aj na zrátanie vplyvu na verejné financie a ekonomiku.

Pre porovnanie, v susednej Českej republike vláda zverejnila východiská rozpočtu v júni a bola skritizovaná, že je to o dva mesiace neskôr ako zvyčajne.

Odnesú si to bežní ľudia

Ako skonštatoval analytik z INESS Radovan Ďurana, všetky dane, niektoré vo väčšej a niektoré v menšej miere, nakoniec dopadnú na bežného človeka.

Nie je možné budovať štát s vysokými výdavkami bez toho, aby to nakoniec nefinancoval aj bežný občan. Ak sa bežní občania chcú vyhnúť zvyšovaniu daní, musia od vlády žiadať znižovanie výdavkov, ktoré v uplynulých rokoch rástli príliš rýchlo. To však tiež znamená, že prídu o niektoré dávky, ktoré dnes štát poskytuje. Obed zadarmo neexistuje,” povedal pre agentúru SITA Ďurana.

Daňová spravodlivosť?

Už v programovom vyhlásení nás vláda „potešila” zámerom zvýšiť takzvanú daňovú spravodlivosť. To v jej slovníku znamená podľa Ďuranu zdaniť viac bohatých.

V rozpočtovom pláne to upresnila na zavedenie novej sadzby dane z príjmov 30 percent, ktorá postihne príjem zamestnancov zarábajúcich viac ako 7 750 eur, a sadzby 35 percent, ktorá doľahne na príjem zamestnancov nad 9 950 eur mesačne. Návrh akoby podľa Ďuranu vychádzal z predpokladu, že na Slovensku je progresivita zdanenia nízka.

To je však omyl, ktorý vychádza zo zjednodušujúceho pohľadu na zdaňovanie. Na Slovensku totiž štát nezdaňuje príjmy len daňou z príjmu, ale aj odvodmi na sociálne poistenie.

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY:

Najčítanejšie články

1

Deravý zákon. Slovenskí seniori môžu skončiť úplne bez príjmu

2

Zmeny v MHD platné od septembra: O niektorých z nich by ste mali vedieť

3

Čoskoro príde krach. Využite nákup za nízke ceny, odporúča expert

4

Dom za 10 000 eur či auto za 1 600 eur: Štát rozpredáva majetok za zlomok ceny

5

Slováci kradnú v obchodoch vo veľkom. Supermarkety reagujú na kriminálny boom

PR články

Fibonacciho nástroje: Ako vďaka nim zlepšiť svoje obchodné zručnosti?

PR články  | 6. septembra 2024

PR článok XTB. Trading je špecifickou disciplínou, ktorá nie je pre každého. Na rozdiel od dlhodobých investorov, obchodníci často pracujú s celým radom analytických funkcií, ktoré im pomáhajú v lepšej predikcii trhových pohybov.

Od nováčika k úspešnému traderovi

Margex - Revolučná kryptoburza, ktorá ťa prekvapí svojimi funkcionalitami

Marek Jendrál  | 5. septembra 2024

Margex sa považuje za jednu z najjednoduchších kryptomenových búrz, čo ocenia nielen začiatočníci, ale aj profesionálni obchodníci.

Komplexná kryptomenová burza Margex