Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Spoločnosť Warrena Buffetta prekonala nový historický míľnik

  • Spoločnosť Berkshire Hathaway prekonala významnú hranicu trhovej kapitalizácie.
  • Doteraz sa to nepodarilo žiadnej inej netechnologickej firme.
Novinky Spoločnosť Warrena Buffetta prekonala bilión dolárov
Spoločnosť Warrena Buffetta prekonala bilión dolárov. Zdroj: shutterstock.com/mark reinstein
BitmarketsBitmarkets

Americká holdingová spoločnosť Berkshire Hathaway, ktorej riaditeľom je Warren Buffett, prekonala minulý týždeň trhovú kapitalizáciu na úrovni jedného bilióna amerických dolárov (901,957 miliardy eur). Ide tak o prvú americkú netechnologickú spoločnosť, ktorej sa podarilo dosiahnuť tento míľnik, informoval analytik XTB Tomáš Vranka.

Prekonanie tejto okrúhlej hranice spôsobilo viacero faktorov. Spoločnosť pred časom reportovala dobré hospodárske výsledky. Pod Berkshire Hathaway totiž patrí priamo niekoľko desiatok spoločností, ktoré podnikajú najmä v oblasti poisťovníctva, priemyslu, energetiky, dopravy či služieb, ktorým sa posledné roky darí veľmi pekne. Okrem toho tvorí zhruba 30 % z hodnoty firmy investičné portfólio, kam spadajú napríklad akcie Apple či Coca-Cola, ktoré tiež atakujú historické maximá,” priblížil odborník.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Spoločnosť Warrena Buffetta drží veľké objemy hotovosti

Ďalších zhruba 30 % hodnoty firmy je podľa neho v hotovosti uložených v krátkodobých dlhopisoch, ktoré generujú dodatočný zisk v hodnote niekoľkých miliárd dolárov v každom kvartáli. Práve veľmi široké portfólio spoločnosti by malo byť jedným z dôvodov jej rastu.

Berkshire Hathaway vlastní akcie stabilných spoločností z mnohých tradičných a pevných sektorov ekonomiky a Warren Buffett vie zároveň veľmi dobre investovať, priblížil Vranka.

Jeho portfólio výrazne prekonáva akciové indexy

Aj vďaka tomu mali akcie spoločnosti tento rok rásť o približne 30 %, čím výrazne prekonávajú index S&P 500, ktorý rastie o 18 %.

Prekročenie biliónovej hranice trhovej kapitalizácie sa malo historicky podariť iba zopár firmám, medzi ktorými je napríklad Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet, Amazon, Meta, Tesla, Saudi Aramco či TSMC.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY: