Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Tisícky Slovákov si myslia, že im na to neprídu. „Znižovanie” dane za psa vás môže vyjsť draho

  • Štvornohý domáci miláčik je členom takmer každej druhej slovenskej rodiny.
  • S radosťou sa však spájajú tiež dôležité povinnosti.
  • Za ich obchádzanie vám hrozí niekoľkotisícová pokuta.
Ekonomika Daň za psa sa neoplatí znižovať
Daň za psa sa neoplatí znižovať. Zdroj: shutterstock.com/ORION PRODUCTION
BitmarketsBitmarkets

Vlastniť psa je pre mnohých Slovákov jednou z najväčších radostí života. Štvornohý spoločník nám prináša radosť, vernosť a mnoho nezabudnuteľných chvíľ.

Tak ako všetko dobré v živote, aj vlastníctvo psa však so sebou nesie isté povinnosti, ktoré by sme nemali prehliadať.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Jednou z nich je aj platenie dane za psa, na čo sa často zabúda, prípadne ľudia hľadajú spôsob, ako sa jej vyhnúť. Ako však píše portál Peniaze.sk, tento „trik” sa vám vôbec nemusí vyplatiť.

Daň za psa v roku 2024

Daň za psa nie je len o peňažnej povinnosti voči obci či mestu, kde bývate. Ide o formu finančného príspevku na zabezpečenie verejného poriadku, čistoty a bezpečnosti, čo zahŕňa aj riešenie problémov spojených s chovom psov.

Na čo idú peniaze?

Tieto prostriedky sa často používajú na údržbu psích výbehov, osadzovanie odpadkových košov na psie exkrementy alebo financovanie útulkov pre zvieratá.

Výška tejto dane sa však líši nielen medzi jednotlivými mestami, ale aj medzi mestskými časťami. Zatiaľ čo v malých obciach môžete platiť len pár eur ročne, v Bratislave alebo Košiciach môže táto suma narásť dokonca na niekoľko desiatok eur.

V tomto prípade majú niektorí Slováci nárok na úľavy. Rôzne zľavy a oslobodenia od dane môžu závisieť od vášho veku, zdravotného stavu alebo typu psa, ktorý vlastníte.

Prečo sa neoplatí riskovať

Nie je tajomstvom, že niektorí majitelia psov sa snažia obísť vysoké dane tým, že svoje psy nahlásia u príbuzných alebo známych, ktorí žijú v oblastiach s nižšou daňou. Tieto praktiky sa však môžu rýchlo otočiť proti nim.

Netreba riskovať

Mestá a obce si totiž čoraz častejšie overujú, kde sa pes naozaj nachádza, a to nielen na základe evidencie, ale aj prostredníctvom kontrol a sťažností od susedov.

Predstavte si, že bývate v rušnej mestskej štvrti, kde je sadzba dane za psa pomerne vysoká. Rozhodnete sa preto, že svojho psa nahlásite u starej mamy na vidieku, kde je daň podstatne nižšia. Pes ale aj naďalej žije s vami v byte v meste. Ak sa však o tejto situácii dozvie miestny úrad, napríklad na základe sťažnosti od susedov na neustále štekanie, môžete čeliť pokute a navyše budete musieť zaplatiť rozdiel v dani.

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Peniaze.skTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.