Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Najznámejší „fast food” sa stal obeťou krypto podvodu. Ľudia prišli o státisíce eur

  • McDonald's čelil veľkému kybernetickému útoku.
  • Podvodníci to mali premyslené.
  • Ľudia im poskytli údaje ku kryptopeňaženkám.
Novinky McDonald's hackli a zákazníkov obrali o státisíce eur
McDonald's hackli a zákazníkov obrali o státisíce eur. Zdroj: shutterstock.com/piyaphun phunyammalee
BitmarketsBitmarkets

Len nedávno sa hackeri zmocnili oficiálneho instagramového účtu McDonald’s. Mnoho ľudí zostalo zaskočených, informuje Refresher news.

Gigant medzi reťazcami s rýchlym občerstvením sa stal obeťou podvodu s kryptomenami. Na problém upozornili aj na sociálnej platforme X.

Podvodníci pripravili ľudí o viac ako 600-tisíc eur

Hackeri využili získaný prístup k účtu na to, aby zverejnili príspevok, ktorý tvrdil, že McDonald’s rozdáva kryptomenu zadarmo.

Falošný odkaz

Príspevok obsahoval odkaz na webovú stránku, ktorá však nebola tým, čím sa zdala. Bola to phishingová stránka navrhnutá na získanie prihlasovacích údajov používateľov do ich kryptomenových peňaženiek.

Výsledkom bolo, že sa tisíce ľudí stali obeťami podvodu. V dobrej viere poskytli svoje údaje, čím podvodníkom umožnili prístup k svojim peniazom. Straty dosiahli takmer 630 000 eur, čo je značná suma, ktorá mnohých zasiahnutých určite zabolela.

McDonald’s na tento incident reagoval rýchlo

Podvodný príspevok, ktorí vylákal od zákazníkov státisíce eur, odstránili a ospravedlnili sa svojim sledovateľom. Udalosť však vyvoláva otázky o tom, ako ľahko môže byť zneužitý účet na sociálnych sieťach aj takej veľkej firmy.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Preto platí, že aj keď sa môže zdať, že ide o dôveryhodný zdroj, vždy je dobré dvakrát sa zamyslieť a overiť si, či je všetko v poriadku. Digitálny svet prináša veľa výhod, ale aj rizík, na ktoré by sme nemali zabúdať.

Ďalší aktuálny podvod s kryptomenami

Kryptomenoví podvodníci neustále hľadajú nové spôsoby, ako oklamať nič netušiacich ľudí. Medzi najčastejšie používané metódy patrí vytváranie falošných investičných schém, krádež identity podnikov alebo vládnych inštitúcií a vydieranie. Nedávno na tieto riziká upozornila aj generálna prokurátorka Arizony, Kris Mayesová, informovali sme.

V Arizone varovali pred nárastom kryptomenových podvodov, ktoré sa stále častejšie zameriavajú na starších ľudí. Táto skupina často nerozumie tomu, ako kryptomeny fungujú, čo ich robí zraniteľnými voči podvodníkom.

Klamú ľudí

Podvodníci sa im často predstavujú ako investiční odborníci a sľubujú im neprimerané zisky z investícií do kryptomien.

Neraz sa stáva, že podvodníci predstierajú, že pracujú pre podniky alebo vládne organizácie, a používajú taktiky zastrašovania, aby obete presvedčili, aby im poslali kryptomenu. V niektorých prípadoch sa dokonca môžu vydávať za políciu a žiadať, aby ste vybrali peniaze z bankového účtu a previedli ich na kryptomenovú adresu.

Aj keď varovanie pochádza z Arizony, tento problém je globálny a nevyhýba sa ani Slovensku. Neraz sme videli dôchodcov, ktorí pri Bitcoinmatoch neisto manipulovali s peniazmi, zrejme pod tlakom podvodníkov, pričom si ani neuvedomovali, čo presne robia.

Podvodníci vždy hľadajú ľahko zraniteľné obete, ale netreba si myslieť, že neútočia na každého. V dnešnej dobe je kontaktovanie cez sociálne siete čoraz častejším spôsobom, ako sa vás pokúšajú podviesť. Používajú pritom akúkoľvek platformu, ktorá je na dosah.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Refresher newsTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.