Obrovské zmeny na európskych cestách: Na stole je zjednotenie pokút

  • Doteraz mali jednotlivé krajiny EÚ vlastné pravidlá a výšku pokút za rovnaké dopravné priestupky.
  • To by sa však mohlo výrazne zmeniť.
Novinky Obrovské zmeny na európskych cestách
Obrovské zmeny na európskych cestách. Zdroj: Shutterstock.com/Gorodenkoff, Photoroyalty
BitmarketsBitmarkets

Nemecká policajná únia prišla s návrhom, ktorý by sa netýkal iba Nemecka, ale celej Európskej únie. Ako píše portál Autoviny.sk, ide o zjednotenie pokút za dopravné priestupky vo všetkých členských krajinách.

Tento návrh prichádza v období, keď sa podľa nemeckých odborníkov čoraz viac diskutuje o nespravodlivých a diskriminačných rozdieloch v trestaní vodičov v rôznych štátoch EÚ.

Rozdiely boli výrazné

Doteraz mali jednotlivé krajiny EÚ vlastné pravidlá a výšku pokút za rovnaké dopravné priestupky, čo spôsobovalo výrazné rozdiely medzi štátmi. Tento návrh by tak mohol všetky rozdiely vyrovnať.

Nemecká policajná únia patrí medzi tie najvplyvnejšie odborové organizácie v Nemecku. Práve táto únia sa rozhodla zakročiť a vyššie spomenutý problém riešiť. Riešením má byť vytvorenie jednotného systému pokút v celej Európskej únii.

Nový systém by sa mal postarať o to, aby vodiči, ktorí spáchajú rovnaké dopravné priestupky, čelili aj rovnakým sankciám vo všetkých krajinách Európskej únie.

Predstavitelia tejto organizácie poukazujú na to, že aktuálna prax, keď sú pokuty za rovnaké priestupky v rôznych krajinách rôzne, je neefektívna, no aj nespravodlivá. Podľa ich slov by mohla harmonizácia pokút prispieť k vyššej bezpečnosti na cestách. Zároveň by znížila množstvo dopravných nehôd medzi vodičmi, ktorí cestujú naprieč Európou.

Podľa nemeckého portálu VerkehrsRundschau už Nemecká policajná únia poslala svoje návrhy štátnym štruktúram a vedeniu Európskej únie. Nový návrh spojený so systémom pokút by mal zohľadňovať závažnosť priestupku a tiež špecifické podmienky v jednotlivých krajinách. Výsledkom by mala byť efektívnosť a spravodlivosť sankcií.

Situácia s jednotlivými pokutami v krajinách Európskej únie je momentálne naozaj zaujímavá. Napríklad, pokuta za nepripútanie sa bezpečnostným pásom je v Poľsku len 25 eur, zatiaľ čo v Grécku môže dosiahnuť až 350 eur. Tieto rozdiely môžu byť pre vodičov cestujúcich po Európe veľmi zmätočné a môžu viesť k nedorozumeniam a zbytočným pokutám.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Autoviny.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.