Kam sa oplatí odsťahovať na dôchodok? Víťaz rebríčka vás prekvapí

  • Zvažujete stráviť zlaté roky života v zahraničí?
  • Tento rebríček vám pomôže si vybrať.
  • Každé mesto má svoje čaro.
Ekonomika Štúdia ukázala najlepšie mestá na dôchodok
Štúdia ukázala najlepšie mestá na dôchodok. Zdroj: shutterstock.com/CarlosBarquero
BitmarketsBitmarkets

Snívate o tom, že dôchodok strávite niekde mimo Slovenskej republiky? Ako áno, mnohí z vás si pravdepodobne predstavujú kľudné mestá niekde na pobreží alebo na históriu a pekné miesta bohaté európske metropoly. Lenže, ako si vybrať to najlepšie miesto?

Nová štúdia spoločnosti Moneypenny, na ktorú upozornil americký Forbes, vám môže práve pri tomto rozhodovaní pomôcť. Poďme sa spoločne pozrieť na najatraktívnejšie európske mesto pre penzistov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Kam sa odsťahovať na dôchodok?

Suverénnym víťazom rebríčka sa stalo bulharské hlavné mesto Sofia. Pozrime sa na niekoľko zaujímavostí, ktoré štúdia odhalila.

Ako to funguje v Sofii?

Priemer veku odchodu do penzie v Sofii je nižší ako v iných veľkých európskych mestách – muži tu odchádzajú do penzie vo veku 64 rokov a ženy o dva roky skôr.

Ceny bývania, životné náklady, prístup k zdravotnej starostlivosti – to sú len niektoré z faktorov, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri výbere miesta pre penziu.

V Sofii, kde na pohodlný život potrebujete mať ušetrených približne 148 590 eur, vám vaše peniaze poskytnú oveľa väčšiu hodnotu v porovnaní s inými európskymi metropolami, kde by ste potrebovali dvojnásobok alebo aj viac.

 

Ale to nie je všetko. Sofia sa pýši pestrým spoločenským a kultúrnym prostredím, ktoré umožňuje penzistom zapojiť sa do rôznych aktivít. Penzistom vyhovujú početné kaviarne, kde môžu stráviť dopoludnie v príjemnej spoločnosti priateľov a známych. Takisto tu majú množstvo fitness centier a golfových klubov, ktoré vám pomôžu udržiavať si zdravý životný štýl.

Zvyšok TOP 5 miest pre pokojný dôchodok

Na druhom mieste sa umiestnila metropola, ktorú majú Slováci takmer „na skok”. Hovoríme o Budapešti, hlavnom meste Maďarska. Toto mesto v rebríčku vyzdvihli práve pre možnosti spoločenského vyžitia v malebných historických uličkách centra mesta. Navyše, nájdete tam až 691 kaviarní, 4 golfové ihriská či 31 posilňovní.

Chorvátsky Záhreb, ktorý skončil na treťom mieste, opisujú ako miesto s krásnou prírodou a bohatou zeleňou s prímesou morského vzduchu, ktorý každému penzistovi učaruje.

A čo ostatné mestá, ktoré sa umiestnili v top päť?

Rumunská Bukurešť je podľa štúdie atraktívna vďaka nízkym cenám nájomného. Priemerná mesačná suma za prenájom tu činí len okolo 358 eur. Ikonický Rím zase mnohí penzisti obľubujú pre vyše tisícku kaviarní s výhľadom na najznámejšie pamiatky, dlhé ulice na prechádzky a pre to, že každý kút dýcha históriou.

Prečo by ste si teda mali vybrať Sofiu?

Ak by ste sa rozhodli pre hlavné mesto Bulharska, vaše úspory vám vystačia nielen na pokrytie základných potrieb. Môžete si tu vychutnávať bohatý kultúrny život, prechádzať sa historickými ulicami, a to všetko vo veľmi príjemnom a bezpečnom prostredí.

Sofia ponúka tento jedinečný mix kultúry, dostupnosti a kvality života. Tento mix môže váš každodenný život po odchode do penzie premeniť na neustále dobrodružstvo.

Či už hľadáte miesto, kde by vaše peniaze získali väčšiu hodnotu, alebo prostredie, ktoré obohatí vaše zlaté roky, tu máte malú inšpiráciu. Ako môžete vidieť, v každej metropole si penzisti nájdu to svoje.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: ForbesTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.