Slováci spotrebujú ročne o miliardu kubíkov plynu menej než kedysi

  • Spotreba plynu sa medziročne znížila.
  • Kompetentní predpovedajú stagnáciu či väčší pokles.
  • Ovplyvní to viacero faktorov.
Ekonomika Slováci spotrebujú menej plynu ako kedysi
Slováci spotrebujú menej plynu ako kedysi. Zdroj: shutterstock.com/Oksana Sahinoglu
BitmarketsBitmarkets

Spotreba zemného plynu na Slovensku sa v najbližších rokoch nevráti k číslam z minulosti.

Medziročný pokles

Kým pred troma rokmi dokázali Slováci za rok spotrebovať necelých šesť miliárd metrov kubických plynu, vlani to bolo už iba niečo vyše štyroch miliárd kubíkov, píše SITA.

Ročnú spotrebu na úrovni 4,3 miliardy metrov kubických plynu počas najbližších piatich rokov predpokladá Ministerstvo hospodárstva SR.

Pre najbližšie obdobie (3 až 5 rokov) sa očakáva skôr stagnácia až mierny pokles spotreby plynu,” uviedlo ministerstvo vo svojej pravidelnej správe o výsledkoch monitorovania bezpečnosti dodávok plynu.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Slováci nebudú potrebovať toľko plynu

Medzi faktormi, ktoré budú vplývať na úroveň spotreby, bude priemerná ročná teplota, ako aj pokračovanie realizácie rôznych opatrení súvisiacich s energetickou efektívnosťou, napríklad zatepľovanie budov, prípadne inštalácia moderných technologických riešení pre budovy.

V segmente domácností bude mať na úroveň spotreby vplyv vývoj ceny plynu, ako aj dostupnosť alternatívnych palív. „Pozitívnu úlohu v oblasti cien môže zohrať konkurencia jednotlivých dodávateľov plynu pôsobiacich na trhu,” myslí si rezort hospodárstva.

Plyn v domácnostiach

K zemnému plynu sa majú možnosť dostať takmer všetci slovenskí odberatelia. Plynofikovaných je v súčasnosti 77 % (2 233) obcí, v ktorých žije viac ako 94 % všetkých obyvateľov Slovenska.

Spoločnosť SPP – distribúcia má do svojej siete pripojených viac ako 1,52 milióna odberateľov. Plynári plánujú svoju distribučnú sieť v najbližšom období rozširovať podľa ministerstva len v minimálnom rozsahu.

Vzhľadom na významný rozvoj výstavby nových obytných lokalít, situovaný v splynofikovaných obciach, je plánované zahusťovanie siete a pripájanie týchto lokalít do distribučnej siete,” dodalo ministerstvo. Do obnovy a rekonštrukcie distribučnej siete SPP – distribúcia s cieľom zvýšiť spoľahlivosť a bezpečnosť v roku 2023 investovala takmer 41 miliónov eur.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: