Už nebudete musieť nikam chodiť. Vláda chce Slovákom uľahčiť prechod z banky do banky

  • Ak vláda schváli návrh novely zákona, Slovákom sa uľahčí život.
  • Pre prenos účtu už nebudú musieť ísť do pobočky.
  • Chcú zaviesť nový systém.
Ekonomika Prechod medzi bankami by mohol byť jednoduchší
Prechod medzi bankami by mohol byť jednoduchší. Zdroj: shutterstock.com/Miljan Zivkovic
BitmarketsBitmarkets

Stojíme pred zásadnou zmenou v spôsobe, ako môžeme prenášať svoje účty medzi bankami. Mnohí z vás, ktorí zvažujete opustiť svoju súčasnú banku kvôli nevýhodným podmienkam alebo vysokým poplatkom, by ste mohli čoskoro využiť nový, jednoduchší systém, o ktorom informuóval portál OPeniazoch.

V hre je zásadná zmena

Ministerstvo financií pripravuje novelu zákona, ktorá by umožnila presun účtov online bez nutnosti osobnej návštevy pobočky.

Prechod medzi bankami sprevádza rad krokov

Ak sa dnes rozhodnete zmeniť banku, čaká na vás celá séria krokov, ktorú vymenuváva Národná banka Slovenska.

Zdĺhavý proces

Musíte vyplniť žiadosť, vybrať si, či prenesiete celý účet alebo len určité služby, a často sa zúčastniť osobného stretnutia vo vašej banke alebo v banke novej. Je to proces, ktorý môže byť zdĺhavý a komplikovaný.

Novela zákona, ktorú ministerstvo financií teraz posúva na schválenie, by však tento proces zjednodušila. Podľa návrhu by stačilo, keby ste sa prihlásili do elektronického bankovníctva novej banky, kde by ste vyplnili všetko potrebné a podali žiadosť elektronicky. Navyše, novela umožňuje sledovať proces presunu účtu v reálnom čase, čo znamená väčšiu transparentnosť a kontrolu nad celým postupom.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Nie každá banka sa musí prispôsobiť

Aj keď to znie ako veľký krok vpred, nemali by sme predpokladať, že každá banka túto možnosť ponúkne. Implementácia online presunu účtu však vyžaduje značné finančné investície.

Predpokladá sa, že menšie banky by mohli minúť až 10 000 eur, zatiaľ čo pre veľké banky by náklady mohli dosiahnuť 50 000 až 120 000 eur.

Tiež je dôležité poznamenať, že banky nie sú povinné tento systém zaviesť, a preto bude zaujímavé sledovať, koľko z nich skutočne využije túto novú možnosť.

Koniec obľúbenej služby

Slováci sa čoskoro rozlúčia s obľúbeným programom Peniaze s5 od Poštovej banky, ktorý končí 31. augusta 2024. Tento program umožňoval získavanie zliav a odmien pri nákupoch u vybraných partnerov. Napriek jeho ukončeniu klienti o výhody neprídu úplne, písali sme.

O zľavy neprídete

Získané zľavy a odmeny budú automaticky pripísané na účty klientov do 15. septembra 2024.

 

Pre tých, ktorí si chcú ponechať podobné benefity, Poštová banka ponúka alternatívu v podobe presunu účtov do 365.bank, ktorá patrí do rovnakej finančnej skupiny. V 365.bank budú môcť klienti naďalej získavať zľavy a odmeny a zároveň využívať nové funkcie, ktoré táto banka ponúka. Proces prechodu je jednoduchý a neovplyvní existujúce trvalé príkazy či inkasá.

Zmeny v bankových službách sú bežné a aj keď koniec programu Peniaze s5 môže byť pre niektorých klientov sklamaním, banka sa snaží poskytnúť hladký prechod a alternatívy, ktoré zachovajú podobný rozsah výhod. Tento krok je súčasťou širších úprav v rámci bankovej skupiny, zameraných na modernizáciu a zlepšenie služieb.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: OPeniazoch.skTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.