Vyšší príspevok na pohreb: Pozostalí dostanú o 120 eur viac

  • Pohreb nie je ani zďaleka lacná záležitosť.
  • Doteraz Slováci dostávali necelých 80 eur.
  • Čoskoro nastane zmena.
Ekonomika Príspevok na pohreb sa čoskoro zvýši
Príspevok na pohreb sa čoskoro zvýši. Zdroj: shutterstock.com/Artem Sokolov
BitmarketsBitmarkets

Príspevok na pohreb by mal stúpnuť o viac ako 120 eur, čo by znamenalo, že pozostalí dostanú 200 eur.

Schválili novelu zákona

Táto zmena vyplýva z návrhu novely zákona o príspevku na pohreb, ktorý pripravili poslanci SNS a ktorý v stredu vláda schválila s pripomienkou, že otázka finančného krytia sa bude riešiť v ďalšom legislatívnom procese. Informovala o tom agentúra TASR.

Cieľom je poskytnúť lepšiu finančnú podporu pri organizovaní pohrebu a zmierniť finančné zaťaženie pozostalých.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Príspevok bude 2,5-krát vyšší

Navrhovaná úprava zákona zvyšuje príspevok na pohreb zo sumy 79,67 eura na 200 eur, čím reflektuje infláciu a zmeny cien pohrebných služieb za posledných 17 rokov. Zvýšenie príspevku je nevyhnutné na zmiernenie finančného zaťaženia rodín v období straty blízkej osoby,” uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.

Vstup do platnosti

Návrh zákona by mal nadobudnúť účinnosť od januára 2025.

Poslanci SNS spresnili, že zvýšením príspevku by sa mohla zlepšiť finančná podpora pre pozostalých. V správe uviedli, že od poslednej úpravy výšky príspevku na pohreb v roku 2007 došlo k výraznému nárastu životných nákladov vrátane cien pohrebných služieb. To podľa nich spôsobilo, že aktuálna suma príspevku nie je dostatočná na pokrytie nákladov spojených s pohrebom.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: