Neziskové organizácie na Slovensku čelia ďalšej hrozbe straty financovania

  • Minulý rok získal tretí sektor z asignácie celkovo takmer 101 miliónov eur.
  • Významnú časť príjmov neziskových organizácií tvoria práve prostriedky z asignácie.
Ekonomika Neziskové organizácie na Slovensku majú problém
Neziskové organizácie na Slovensku majú problém. Zdroj: Shutterstock.com/Drazen Zigic, Kmpzzz
BitmarketsBitmarkets

Neziskové organizácie na Slovensku čelia ďalšej hrozbe, že prídu o veľkú časť financií, ktoré potrebujú na poskytovanie svojich verejnoprospešných aktivít. Na stole je nový návrh na zrušenie možnosti asignácie dane právnických osôb, ktorý by mohol znamenať stratu viac ako polovice všetkých zdrojov z 2 %.

Minulý rok získal tretí sektor z asignácie celkovo takmer 101 miliónov eur, z toho 53 miliónov práve od právnických osôb.

Vláda zarobí

Týmto opatrením síce môže vláda získať do štátneho rozpočtu 50 miliónov eur, no slovenská spoločnosť príde o verejnoprospešné služby v ešte vyššej hodnote,” upozorňuje predseda Komory mimovládnych neziskových organizácií Marcel Zajac.

Dopad by podľa jeho slov pocítil nielen občiansky sektor, ale aj jeho klienti, medzi nimi státisíce najzraniteľnejších občanov. Najviac peňazí z 2 % totiž smeruje na podporu zdravia, sociálnej pomoci, vzdelávania a športu. Na Slovensku je v súčasnosti ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením takmer 950-tisíc ľudí.

Iniciatíva na obmedzenie mechanizmu asignácie právnických osôb prichádza v čase, keď čoraz viac ľudí trpí chudobou. Namiesto rozširovania služieb pre túto zraniteľnú skupinu obyvateľstva ohrozujeme fungujúce služby,” varuje Klára Bernátová z Občianskeho združenia Vagus, ktoré ročne pomáha viac ako 1 500 ľuďom žijúcim v extrémnej chudobe.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Flexibilná podpora

Občianske združenie Návrat, ktoré podporuje návrat detí z detských domovov do rodín, pomáha každoročne viac ako 1 300 deťom. Bez 2 % by o pomoc mohlo prísť viac ako 70 rodín a 130 ohrozených detí, ako uviedol riaditeľ OZ Návrat Marek Roháček. Organizácia Človek v ohrození by bez týchto zdrojov nemohla poskytnúť pomoc 9 000 ohrozeným ľuďom. Dôležitým poskytovateľom asignácie sú aj členovia Asociácie firemných nadácií a fondov (ASFIN), ktorí vlani podporili 1 878 verejnoprospešných projektov.

Aj nedávne krízové situácie ukázali, že podpora zo strany firemného sektora v spolupráci s neziskovými organizáciami je rýchla a flexibilná,” potvrdila predsedníčka ASFIN Tatiana Švrčková. Neziskové organizácie a členovia ASFIN zdôrazňujú, že sa nebránia dialógu so štátom o zefektívnení mechanizmu asignácie, odmietajú však nepremyslené zásahy, ktoré zhoršia dostupnosť pomoci pre ľudí v núdzi.

Významnú časť príjmov neziskových organizácií tvoria totiž prostriedky z asignácie, bez ktorých by mnohé verejnoprospešné projekty neboli realizovateľné.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SITATAGY: