Krajina, od ktorej to čakal len málokto, otvára po rokoch brány turistom

  • Nečakaný krok či premyslená stratégia?
  • Severná Kórea dovolí turistom vstup do krajiny.
  • Bude to mať však povestné prísne opatrenia.
Off topic Severná Kórea čoskoro otvorí brány turistom
Severná Kórea čoskoro otvorí brány turistom. Zdroj: shutterstock.com/Jasmine Leung
BitmarketsBitmarkets

Po takmer piatich rokoch prísnej izolácie sa Severná Kórea pripravuje otvoriť svoje brány zahraničným turistom.

Kedy sa tak stane po prvýkrát?

v decembri 2024 budú mať záujemcovia možnosť navštíviť severovýchodné mesto Samjiyon, ktoré sa nachádza blízko čínskych hraníc, informovala agentúra Reuters.

Severná Kórea sa aktuálne postupne pokúša znovu zapojiť do medzinárodného diania po rokoch prísnych pandemických opatrení a ekonomických sankcií, uvádza BBC.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Turistom nepovolili vstup roky

Severná Kórea, dlhodobo známa svojou prísnou izoláciou a kontrolou nad informáciami, počas pandémie COVID-19 ešte viac sprísnila svoje hranice.

Zatiaľ čo väčšina sveta postupne znovuotvárala svoje dvere pre turistov, Severná Kórea sa rozhodla pre radikálny krok úplného uzavretia hraníc. Tým sa odstavila nielen od medzinárodného turizmu, ale aj od akýchkoľvek zahraničných návštev, s výnimkou niekoľkých významných politických stretnutí.

Socialistická utópia?

Otváranie hraníc pre turistov v decembri 2024 signalizuje možnú zmenu v prístupe krajiny k svetu. Prvým cieľom turistov bude mesto Samjiyon, ktoré Severná Kórea premenila na „socialistickú utópiu”. Tento ambiciózny projekt zahŕňa výstavbu moderných apartmánov, hotelov, lyžiarskeho strediska a ďalších zariadení, ktoré majú prezentovať nový obraz krajiny.

Samjiyon však nie je len obyčajné mesto. Pre Severnú Kóreu má hlboký symbolický význam. Leží v blízkosti hory Paektu, ktorá sa v severokórejskej mytológii považuje za miesto narodenia Kim Čong-ila, otca súčasného lídra Kim Čong-una. Pre krajinu je teda Samjiyon miestom historického a ideologického významu, čo možno vysvetľuje, prečo práve toto mesto otvára svoje brány turistom ako prvé.

Za otvorením možno vidieť aj hlbšie motivácie

Ekonomická situácia v Severnej Kórei nie je jednoduchá, a to najmä v dôsledku medzinárodných sankcií a následkov pandémie. Otvorenie turizmu by mohlo do krajiny priniesť potrebné devízy, ktoré by pomohli zmierniť ekonomické ťažkosti. Turizmus môže predstavovať významný príjem, najmä ak vezmeme do úvahy, že ľudia po celom svete majú záujem o návštevu tejto tajomnej a neznámej krajiny.

Návštevníci však budú musieť mať na pamäti, že cestovanie do Severnej Kórey je veľmi špecifické a vyžaduje prísne dodržiavanie pravidiel a obmedzení. Každý krok turistu bude starostlivo sledovaný.

Treba tiež dodať, že turistický ruch do Severnej Kórey je hlboko prepojený aj s politikou, píše CNN. Severokórejský líder Kim Čong-un už naznačil, že preferovaní budú turisti z „priateľských” krajín, akými sú Rusko a Čína.

Tento prístup môže byť súčasťou širšej stratégie, ako posilniť vzťahy s týmito veľmocami, najmä v kontexte nedávneho prehlbovania partnerstva medzi Kimom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V tomto roku už Severná Kórea privítala skupinu približne 100 ruských turistov.

Navštívili by ste Severnú Kóreu?

Loading ... Loading ...

Severná Kórea sa tak postupne snaží využiť turizmus ako prostriedok na zmiernenie ekonomických problémov. Zároveň si však zachováva prísnu kontrolu nad tým, kto môže do krajiny vstúpiť a čo môžu turisti vidieť.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: ReutersTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.