Naberie Volvo pri Košiciach meškanie? Dopravnú infraštruktúru nemá kto postaviť

  • Výstavba závodu automobilky Volvo pri obci Valaliky ide podľa plánu.
  • Súťaž o zhotoviteľa cestnej infraštruktúry sa ale posunula o dva mesiace.
  • Hodnota tejto zákazky je až 185 miliónov eur.
Off topic Narazilo Volvo pri Košiciach na problém?
Narazilo Volvo pri Košiciach na problém? Zdroj: shutterstock.com/Felix Geringswald/Pokoman
BitmarketsBitmarkets

Výstavba závodu automobilky Volvo pri obci Valaliky pri Košiciach ide podľa plánu, no zdržanie môže zapríčiniť zhotovenie dopravnej infraštruktúry. O téme informoval denník Korzár.

Práve vybudovanie dopravnej infraštruktúry sa pre vyhovenie námietky jedného zo záujemcov koncom júla môže predĺžiť až o dva mesiace. Presne o toto obdobie sa totiž predĺžila samotná súťaž.

Hodnota celej zákazky je 185 miliónov eur, pričom nesie názov „Strategické územie Valaliky fáza 1 – Externá infraštruktúra – Dopravná infraštruktúra – Železnice, Komunikácie, Dátové a NN rozvody”.

Tento tender vypísala štátna eseročka Valaliky Industrial Park, ktorej spoločníkom je ministerstvo hospodárstva na čele s Denisou Sakovou (Hlas-SD).

Výstavbu závodu už štát podporil sumou dokopy 730 miliónov eur, z čoho 444 miliónov je určených práve na rozvoj verejnej infraštruktúry. Zhotovitelia sa môžu prihlásiť do 21. augusta. Pôvodne to však malo byť do 24. júna.

Pokiaľ nejaká firma tento tender vyhrá, musí príslušnú dopravnú infraštruktúru odovzdať do plného užívania do 25 mesiacov. Prvé práce by tak mohli odštartovať už niekedy v októbri tohto roka, čo by znamenalo dokončenie v novembri 2025.

To by sedelo aj s plánmi samotného Volva, keďže ostrá výroba by podľa hovorcu Martina Semana mala odštartovať koncom roka 2026. Zhotoviteľ musí termíny splniť, inak dôjde ku sklzu.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: KorzárTAGY:
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.