Vladimir Putin oficiálne schválil legalizáciu ťažby kryptomien v Rusku

  • Tento krok je pre ruskú ekonomiku prelomový.
  • Má to však mať prísne pravidlá.
  • Jedna skupina Rusov to bude mať jednoduchšie.
Novinky Putin podpísal zákon o ťažbe kryptomien
Putin podpísal zákon o ťažbe kryptomien. Zdroj: shutterstock.com/murathakanart
BitmarketsBitmarkets

Vladimir Putin urobil ďalší krok v transformácii ruskej ekonomiky tým, že podpísal zákon, ktorý legalizuje ťažbu kryptomien v krajine.

Práve teraz, keď sa kryptomeny stávajú čoraz dôležitejšou súčasťou globálneho finančného systému, Rusko nechce zostať bokom, píše Cryptopolitan.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Putin otvoril Rusom nové dvere

Nová legislatíva zavádza prísne pravidlá, ktoré umožňujú ťažbu kryptomien len registrovaným ruským právnickým osobám a podnikateľom. Tento krok má za cieľ zabezpečiť, aby sa kryptomeny stali súčasťou legálneho obchodného systému, čím sa vyhnú nelegálnym aktivitám a zabezpečí sa riadne zdanenie výnosov, píše CoinTelegraph. Podnikatelia, ktorí sa chcú zapojiť do tohto odvetvia, budú musieť splniť prísne podmienky a pridať sa do oficiálneho registra.

Bežní Rusi však nemusia mať obavy

Nový zákon umožňuje jednotlivcom ťažiť kryptomeny aj bez registrácie, pokiaľ zostanú v rámci vládou stanovených limitov na spotrebu energie. Táto možnosť ponecháva otvorené dvere pre tých, ktorí si chcú vyskúšať ťažbu na domácej úrovni, bez nutnosti splnenia zložitých administratívnych požiadaviek.

Zákon hovorí aj o obchode

Zákon sa nezaoberá len ťažbou kryptomien, ale aj obchodovaním so zahraničnými digitálnymi aktívami. Po novom budú tieto aktíva môcť byť obchodované na ruských blockchainových platformách, čo predstavuje veľký krok pre rozvoj tohto trhu v Rusku.

Centrálna banka zároveň získava právomoci, ktoré jej umožnia zakázať konkrétne digitálne aktíva, ak budú predstavovať hrozbu pre finančnú stabilitu krajiny.

Možnosť obísť sankcie

Rusko sa tiež zameriava na využitie kryptomien v medzinárodnom obchode.

Nový zákon umožňuje ruským firmám používať kryptomeny na medzinárodné transakcie, čím sa otvárajú nové možnosti pre firmy, ktoré sú postihnuté sankciami. Moskva však nezabúda na riziká spojené s praním špinavých peňazí a finančnou nestabilitou, preto sa snaží vytvoriť pevný regulačný rámec.

V hre je aj digitálny rubeľ

V rámci širšej stratégie pre modernizáciu ruského finančného systému Moskva pracuje aj na zavedení digitálneho rubľa. Táto digitálna mena centrálnej banky založená na technológii blockchainu má posilniť finančný systém krajiny a zároveň znížiť závislosť na dolári.

Putinova vláda tiež buduje medzinárodné partnerstvá s krajinami ako Irán, Čína a Bielorusko, ktoré majú za cieľ prepojiť ich digitálne menové systémy a posilniť bilaterálne obchodné vzťahy.

Rusko sa teda predsa rozhodlo vstúpiť do sveta kryptomien s jasným plánom a pevnými pravidlami. Tento krok môže ovplyvniť nielen domácu ekonomiku, ale aj globálne finančné toky.

Zatiaľ čo nový zákon prináša príležitosti pre podnikateľov a investorov, súčasne kladie dôraz na reguláciu a kontrolu, aby sa predišlo možným rizikám. Ako sa tento nový systém osvedčí v praxi, ostáva na teraz otázkou.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.