Zlato silno rastie pri problémoch tradičnej ekonomiky

  • Zlato zaujalo investorov, a to predovšetkým istotou.
  • Pre dnešný trh je to veľmi dôležitý faktor.
Novinky Zlato investorov zaujalo po páde trhov
Zlato investorov zaujalo po páde trhov. Zdroj: shutterstock.com/Alexander Limbach
BitmarketsBitmarkets

Zlato rastie a podľa predpokladov aj porastie. V posledných dňoch sme svedkami historického rastu ceny zlata. Tá po prvýkrát prekročila hranicu 2 500 dolárov za uncu. Tento bezprecedentný nárast je výsledkom viacerých faktorov, ktoré zahŕňajú najnovšie rozhodnutie Federálneho rezervného systému (Fed) a eskalujúce geopolitické napätie.

Strach na trhoch vždy znamená, že investori hľadajú istotu. No a väčšia istota ako zlato, ktoré si drží rastúcu hodnotu už niekoľko tisíc rokov, neexistuje.

Rozhodnutie Fedu a jeho vplyv na cenu zlata

Federálny rezervný systém nedávno prijal sériu opatrení, ktoré výrazne ovplyvnili finančné trhy. Jedným z kľúčových rozhodnutí bolo zvýšenie úrokových sadzieb. To brzdí ekonomiku krajiny a zároveň posilňuje záujem o zlato. Rastie tak jeho dopyt i cena.

Navyše, rastúce úrokové sadzby môžu vyvolať obavy z inflácie, čo často vedie investorov k nákupu zlata ako bezpečného prístavu.

Zlato

Zlato je tradične považované za bezpečný prístav a udržiavateľa hodnoty v obdobiach ekonomickej neistoty. Aj preto sa investori často obracajú na zlato v čase inflácie, geopolitických rizík a finančných kríz. Jeho hodnota totiž zvyčajne neklesá s oslabením meny. Okrem toho, zlato je univerzálne uznávané a ľahko obchodovateľné na globálnom trhu. Vďaka týmto vlastnostiam zostáva atraktívnym nástrojom na ochranu majetku a diverzifikáciu investičného portfólia.

Zlato tak tvorí prístav istoty v neistých časoch. V súčasnosti neexistuje lepšia záruka udržania hodnoty majetku. Je tiež overené stovkami rokov. Práve istota je dnes pre investorov podstatná. V tom je celá logika daného trendu.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Zlato vedie

Okrem ekonomických faktorov hrajú významnú úlohu aj geopolitické riziká. Nedávne eskalácie konfliktov na Blízkom východe a rastúce napätie medzi veľmocami prispievajú k neistote na medzinárodnej scéne. Táto neistota často vedie k zvýšenému záujmu. Práve to odborníci vnímajú ako bezpečnú investíciu v časoch krízy. Investori hľadajú istotu v hmotných aktívach, ktoré si udržujú svoju hodnotu aj počas turbulentných období.

Spojenie ekonomických rozhodnutí Fedu a geopolitických napätí vytvorilo ideálne podmienky pre dramatický nárast ceny zlata. Historické maximá, ktoré dosiahlo, odrážajú nielen momentálne podmienky, ale aj dlhodobé trendy na globálnych trhoch. Investori teraz bedlivo sledujú ďalší vývoj, pričom očakávajú, že zlato si svoju hodnotu udrží aj v nadchádzajúcich mesiacoch.

Budúci vývoj ceny bude do veľkej miery závisieť od ďalších krokov Federálneho rezervného systému a vývoja geopolitickej situácie. Ak sa úrokové sadzby budú naďalej držať na súčasnej úrovni, prípadne sa budú zvyšovať, a geopolitické napätie bude eskalovať, môžeme očakávať, že cena zlata bude naďalej rásť. Na druhej strane, ak sa situácia stabilizuje a ekonomické podmienky sa zlepšia, môže dôjsť k poklesu dopytu po zlate.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Bitcoin NewsTAGY:
Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.