Majitelia nehnuteľností, pozor. Za zanedbanie tejto povinnosti vám hrozí pokuta 1 600 eur

  • Okrem pokuty vám v prvom rade hrozí veľké nebezpečenstvo.
  • Mnohí nevedia, že sú tieto kontroly zo zákona povinné.
  • Každé zariadenie má inú lehotu.
Ekonomika Pravidelné revízie vám môžu zachrániť život
Pravidelné revízie vám môžu zachrániť život. Zdroj: shutterstock.com/Hryshchyshen Serhii
BITmarketsBITmarkets

Žiť v bezpečnom a komfortnom domove je cieľom každého majiteľa nehnuteľnosti. Pravidelné revízie technických zariadení hrajú v tomto smere kľúčovú úlohu, hoci si to mnohí ľudia neuvedomujú.

Nie sú len zákonnou povinnosťou, ale hlavne nástrojom na prevenciu nebezpečenstiev a ochranu majetku. Poďme sa podrobnejšie pozrieť na to, čo všetko musíme pravidelne kontrolovať, prečo je to dôležité a aké náklady sú s tým spojené.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Aké zariadenia v dome a byte podliehajú revízii?

AKo informuje denník Pravda, mnohí ľudia spájajú revízie predovšetkým s komínom, pretože zákon o protipožiarnej ochrane to priamo vyžaduje. Okrem komína však musíme pravidelne kontrolovať aj iné dôležité systémy, ako sú elektroinštalácie, bleskozvody a vykurovacie zariadenia, napríklad plynové kotly.

Kontrola ostatných zariadení

Elektroinštalácie a elektrické zariadenia v dome alebo byte by ste mali podľa predpisov uvedených na portáli Slovensko prekontrolovať každých päť rokov.

Tieto kontroly sú nevyhnutné, pretože pomáhajú predchádzať riziku požiarov, ktoré môžu vzniknúť z nesprávne nainštalovaných alebo opotrebovaných elektrických vedení a zariadení. Zanedbanie môže viesť k vážnym následkom, vrátane poškodenia majetku a ohrozenia života.

Bleskozvody majú za úlohu chrániť váš domov pred účinkami atmosférickej elektriny. Kontrola bleskozvodu by sa mala vykonávať každé štyri roky. Správne fungujúci bleskozvod môže zachrániť váš dom pred ničivými následkami bleskového úderu, ktorý môže spôsobiť požiar alebo vážne poškodenie elektroinštalácie.

Plynové kotly, ktoré sú kľúčové pre vykurovanie mnohých domácností, potrebujú revíziu každé tri roky. Pravidelné kontroly zabezpečujú, že kotol funguje správne a efektívne, čo minimalizuje riziko únikov plynu a zaisťuje, že zariadenie nepredstavuje nebezpečenstvo pre zdravie a bezpečnosť obyvateľov domu.

Prečo sú revízie dôležité?

Pravidelné revízie technických zariadení zabezpečujú, že všetky systémy vo vašom dome fungujú bezpečne a spoľahlivo. Okrem zákonných požiadaviek majú tieto kontroly aj praktický význam. Poisťovne napríklad často vyžadujú aktuálne revízne správy pri riešení škodových udalostí. Bez nich môže byť nárok na poistné plnenie zamietnutý.

Aké sú náklady na revízie?

Náklady na revízie sa podľa denníku Pravda môžu líšiť v závislosti od typu zariadenia a rozsahu prác. Priemerné ceny sú nasledovné:

  • Revízia elektroinštalácie: 100 – 200 eur
  • Revízia bleskozvodu: 80 – 150 eur
  • Revízia plynového kotla: 50 – 100 eur

Tieto sumy sa môžu zdať vysoké, ale mali by sme si uvedomiť, že investícia do pravidelných kontrol sa môže vrátiť v podobe bezpečného a spoľahlivého fungovania nášho domova.

Čo hovorí zákon?

Podľa slovenskej legislatívy musia majitelia rodinných domov zabezpečiť pravidelné čistenie a kontrolu komínov a odborné preskúšanie komínov pred pripojením nového palivového spotrebiča. Rovnaké pravidlá platia aj pri zmene druhu paliva alebo stavebných úpravách na telese komína.

Legislatíva taktiež vyžaduje pravidelné kontroly vykurovacích a klimatizačných systémov. Vykurovací systém s celkovým účinným menovitým tepelným výkonom väčším ako 70 kW a klimatizačný systém s chladiacim výkonom nad 70 kW podliehajú pravidelným kontrolám. Tieto kontroly majú zabezpečiť optimálnu prevádzku systémov, minimalizovať energetické straty a zabezpečiť, že systémy fungujú efektívne a bezpečne.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.
Čo sa stane, ak povinnosti zanedbáte?

Zanedbanie revízií môže mať vážne následky. Slovenská obchodná inšpekcia môže uložiť pokuty až do výšky 1 600 eur za nezabezpečenie pravidelnej kontroly vykurovacieho systému a klimatizačného systému. Pri opakovanom porušení môžu byť pokuty ešte vyššie.

Okrem finančných sankcií môže zanedbanie kontrol viesť k vážnym bezpečnostným rizikám, ako sú požiare, úniky plynu alebo poškodenie majetku.

Revízie technických zariadení predstavujú neoddeliteľnú súčasť starostlivosti o váš domov. Okrem splnenia zákonných požiadaviek zabezpečujú, že vaše zariadenia fungujú bezpečne a efektívne. Pravidelné kontroly môžu predchádzať vážnym nehodám a chrániť váš majetok aj životy vašich blízkych. Investícia do bezpečnosti a spoľahlivosti vašej domácnosti je vždy tou najlepšou investíciou.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: PravdaTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.