Obchodné reťazce sa na vysokých cenách nepripísali. Infláciu skôr skúšali tlmiť

  • Päť najväčších potravinových reťazcov na Slovensku má na trhu maloobchodného predaja potravín viac ako 90-percentný podiel.
  • Hrubé marže potravinových reťazcov na Slovensku sú podľa ISA porovnateľné s ČR.
Novinky Obchodné reťazce sa na vysokých cenách nepripísali
Obchodné reťazce sa na vysokých cenách nepripísali. Zdroj: Shutterstock.com/George Rudy, Denys Kurbatov
BITmarketsBITmarkets

V roku 2022 ceny potravín prudko rástli a veľké reťazce čelili obvineniam, že prispievajú k nárastu cien a potravinovej inflácie. Podľa prepočtov Inštitútu pre stratégie a analýzy – ISA tomu tak nebolo.

Reťazce sa totiž strážia navzájom a strážia ich aj zákazníci. Kto priveľmi zvyšuje ceny, prichádza o zákazníkov aj o podiel na trhu.

Tlmená inflácia

Najväčšie potravinové reťazce na Slovensku v roku 2022 mali podľa analýzy ISA väčšinou mierne nižšie hrubé marže ako rok predtým. „To znamená, že potravinovú infláciu skôr tlmili, pretože ceny v ich predajniach rástli mierne pomalšie ako ceny, za ktoré tovar nakúpili,” uviedol v analýze inštitút.

 

Hrubá marža, ktorá predstavuje rozdiel medzi tržbami za predaný tovar a nákladmi na nákup tohto tovaru, a to celé v pomere k tržbám za predaný tovar, klesala v rozmedzí o 0,1 až 1,4 percentuálneho bodu (p. b.). Jediným reťazcom, ktorý dosiahol medziročne mierne vyššiu hrubú maržu (nárast z 23,7 % na 24 %), bola Coop Jednota, ktorá má však dlhodobo najnižšiu hrubú maržu spomedzi veľkých reťazcov.

Päť najväčších potravinových reťazcov na Slovensku (Lidl, Kaufland, Tesco, Coop Jednota a Billa) má na trhu maloobchodného predaja potravín viac ako 90-percentný podiel.

Počas roka 2022 rástli ich tržby v priemere o viac ako 11 %. Priemerná harmonizovaná inflácia bola v tom čase 12,1 %, potravinová 18,6 %, teda tržby najväčších reťazcov rástli pomalšie, ako rástli ceny potravín v slovenskej ekonomike.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Kto bol lídrom?

Nadpriemerný rast tržieb podľa ISA predviedli Lidl a Kaufland. Oba reťazce však znižovali svoju maržu najviac zo všetkých. Prvý o 1,3 p. b., druhý o 1,4 p. b., čo znamená pokles o 4,7 resp. o 4,9 %. Podobný vývoj je možné pozorovať aj počas predchádzajúcich rokov. V období 2017 až 2022 si najväčšie siete potravín museli vybrať medzi vyššími maržami, alebo silnejším podielom na trhu. Ani jednému sa v strednodobom horizonte nedarilo zlepšenie v oboch parametroch naraz.

„Porovnaním vývoja podielu na trhu zistíme, že ešte v rokoch 2017 a 2018 bolo lídrom Tesco. Lidl bol dvojkou a postupne zvyšoval tržby na úkor svojich konkurentov, až kým sa neprepracoval na čelo trhu. Zároveň si tým však znížil ziskovosť,” upozornil inštitút.

Zatiaľ čo v roku 2017 mal Lidl hrubú maržu na úrovni 27 % , v roku 2022 bola na úrovni 26,6 %. Tesco v tom istom čase zvýšilo svoju maržu z 23,8 na 26,1 %, podiel na trhu mu však klesol o 4,8 p. b.

Hrubé marže potravinových reťazcov na Slovensku sú podľa ISA porovnateľné s ČR, vyššie ako v Poľsku a nižšie ako v Maďarsku.

„Nie je preto možné povedať, že by boli najvyššie v regióne, patria skôr k priemeru. Ak by sme zostavili rebríček piatich reťazcov z V4, ktoré majú najvyššie hrubé marže, prvé tri by boli z Maďarska, na štvrtom by bol reťazec z Českej republiky a na piatom reťazec z Poľska,” dodal v analýze inštitút ISA.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY: