Skupina Slovákov môže za nájom platiť až 500-násobne viac

  • Vyhláška by mohla mať výrazný vplyv na ceny bytov s regulovaným nájomným.
  • Nájomné sa môže zvýšiť bez poriadneho upozornenia a náhle.
Novinky Skupina Slovákov môže za nájom platiť až 500-násobne viac
Skupina Slovákov môže za nájom platiť až 500-násobne viac. Zdroj: Shutterstock.com/fizkes, Anatoliy Karlyuk
BITmarkets BITmarkets

Ministerstvo dopravy nedávno predstavilo vyhlášku, ktorá by mohla podstatne zmeniť ceny regulovaných nájmov na Slovensku.

Portál Aktuality.sk upozorňuje, že regulované nájomné môže v dôsledku toho vzrásť až 500-násobne. Ide o krok, ktorý by priamo ovplyvnil zhruba 60 000 bytov. Tie vlastní štát, obce alebo vyššie územné celky.

Množstvo bytov

V týchto bytoch v súčasnosti bývajú predovšetkým jednorodičia, mladé rodiny, štátni zamestnanci či seniori. Ak má ísť o čísla, tak je to 56 000 bytov, ktoré majú v rukách samosprávy, a ďalších 8 500 služobných bytov, ktoré vlastní štát.

Vyhláška by mohla mať výrazný vplyv na ceny bytov s regulovaným nájomným, ktoré by boli podstatne vyššie. Zvýšenie nájomného by pocítili ľudia, ktorí v týchto bytoch žijú.

Vyhláška má zrušiť opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky z 23. apríla 2008 č. 01/R/2008 o regulácii cien nájmu bytov (oznámenie č. 158/2008 Z. z.), ako aj následné opatrenia z 25. septembra 2008 č. 02/R/2008 (oznámenie č. 372/2008 Z. z.) a z 1. decembra 2011 č. 01/R/2011 (oznámenie č. 445/2011 Z. z.). Týmto si skupina ľudí, ktorá získala nájomné domy v reštitúcii, bude môcť naozaj vydýchnuť.

Ministerstvo dopravy v dôvodovej správe ozrejmuje:

Maximálna cena ročného nájmu stanovená súčasne platným opatrením sa už nebude vzťahovať na byty, ktoré boli vrátené ich vlastníkom v rámci reštitúcií.

Hodnota nehnuteľnosti sa výrazne zvýši

Rezort dopravy poukazuje tiež na to, že hodnota bytu sa zvyšuje o technické zhodnotenie. O akú čiastku sa hodnota zvýši, sa však určí až po ukončení úprav. V prípade, že byt prejde modernizáciou, jeho hodnota bude vyššia, čo bude viesť k vyššiemu nájomnému.

Vo vyhláške sa poukazuje aj na možnosť prenajímateľa, ktorým je v tomto prípade štát alebo samospráva, zvýšiť cenu nájmu bytu, ktorá bola dohodnutá v nájomnej zmluve, oproti predchádzajúcemu kalendárnemu roku o maximálne 20 percent. Je však potrebné podotknúť, že ide o úpravu, ktorá sa netýka nových zmlúv.

Nájomné zmluvy pre tento typ nehnuteľností sú často uzatvárané na dobu určitú. Z toho vyplýva, že nájomné sa môže zvýšiť bez poriadneho upozornenia a náhle.

Kto bude platiť viac?

Aktuálne prebieha vyhodnocovanie pripomienkového konania k návrhu. Rezort vnútra požaduje prehodnotenie a zníženie navrhovaných maximálnych cien ročného nájomného v prípade služobných bytov.

Táto úprava by totiž ovplyvnila mnohých policajtov, ktorí sa už niekoľko mesiacov snažia získať lepšie platové podmienky. Ministerstvo vnútra sa domnieva, že ak by došlo k zvýšeniu nájmu, situácia by bola ešte horšia.

Z dôvodu súčasného poddimenzovaného stavu Policajného zboru upozorňujeme na navrhované neúmerné zvýšenie ceny nájmu v služobných bytoch skolaudovaných pred rokom 2000 a obzvlášť v bytoch skolaudovaných po roku 2001. Zmena v cene nájomného v služobných bytoch na základe navrhovanej vyhlášky môže pôsobiť demotivačne, čo môže mať za následok negatívny vplyv na záujem o povolanie v Policajnom zbore.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Aktuality.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.