Ekonomika diktátorskej krajiny zaznamenala prudký nárast. Čo je za tým?

  • Kórejská ľudovodemokratická republika zaznamenala vlani prudký nárast ekonomiky.
  • Stojí za tým najmä obchodný vzťah so susednou Čínou.
  • Do budúcna by mohli byť výhodné aj vzťahy s Ruskom.
Ekonomika Krajine sa mimoriadne darí
Krajine sa mimoriadne darí. Zdroj: shutterstock.com/tuzla/Pasuwan
BITmarketsBITmarkets

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) má dôvod na radosť. Po troch rokoch neustáleho poklesu ekonomiky sa v minulom roku konečne udial obrat. O téme informoval denník Pravda.

Medziročne vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) o 3,1 %, čo je najvyššie tempo rastu od roku 2016. Tieto dáta pochádzajú z Bank of Korea, keďže priamo KĽDR takéto údaje nezverejňuje.

Rok predtým kleslo HDP o 0,2 %, v roku 2021 o 0,1 % a najväčší prepad bol v roku 2020 v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Vtedy išlo HDP dole až o 4,5 %, z čoho sa krajina dlho spamätávala.

Za úspechom sú aj obnovené vzťahy s Čínou

Za úspechom sú aj obnovené vzťahy s Čínou. Zdroj: shutterstock.com/Haoxiang Wu

Rast ekonomiky je prekvapivý aj z toho dôvodu, že na krajinu sú uvalené ekonomické sankcie. K pozitívnej situácii rozhodne prospelo zmiernenie opatrení v súvislosti s celosvetovou pandémiou koronavírusu, priaznivé počasie a obnovené vzťahy so susednou Čínou.

Práve Čína je pre KĽDR významným obchodným spojencom. Po ustálení koronavírusu sa obchodovanie opäť spustilo na plné obrátky, veď v minulom roku to bolo až 98,3 % z celkového objemu obchodu KĽDR.

Aj keď situácia vyzerá veľmi priaznivo, tak experti sa zhodujú na tom, že môže ísť len o dočasný stav. Avšak, pokiaľ krajina ešte viac posilní vzťahy práve s Čínou a pridá k tomu aj obchodovanie s Ruskom, tak by sa pozitívny rast ekonomiky mal prejaviť aj v tomto roku.

KĽDR

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) je štát ležiaci na severe Kórejského polostrova, kde hlavným mestom je Pchjongjang. Na juhu má suseda – Kórejskú republiku, s ktorou hranicu tvorí demilitarizovaná zóna. Na severe hraničí s Čínou (1 295 km) a Ruskom (16 km).

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.
Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: PravdaTAGY:
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.