Vedia sa hackeri nabúrať aj do vášho auta? Toto dokážu zmanipulovať

  • Ak ste si mysleli, že to je nemožné, mýlili ste sa.
  • Dnes už sa profíci vedia dostať všade.
  • Kybernetické útoky vedia ohroziť aj zdravie.
Technológie Hacknutie auta nie je pre profíka problém
Hacknutie auta nie je pre profíka problém. Zdroj: shutterstock.com/iizanyar
BITmarkets BITmarkets

Moderné vozidlá sú vybavené pokročilými technológiami, ktoré zvyšujú pohodlie a bezpečnosť pri jazde. Tieto inovácie však prinášajú aj nové riziká, varuje portál Autobild.

Možnosť, že hackeri môžu napadnúť systémy vo vašom aute, nie je len teoretická. Pozrime sa bližšie na to, čo všetko môžu kybernetické útoky ovplyvniť a ako sa pred nimi chrániť.

Prečo sa chcú nabúrať do auta?

Jedným z hlavných cieľov hackerov sú systémy na monitorovanie tlaku v pneumatikách (TPMS).

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Hackeri môžu spustiť falošné upozornenia alebo sledovať polohu vozidla pomocou prelomenia tohto systému. Ako sa ukázalo, ani základné bezpečnostné prvky nie sú úplne imúnne voči kybernetickým hrozbám.

Pozor aj na klimatizáciu

Klimatizačný systém v moderných autách býva ďalším cieľom hackerov. Po získaní prístupu môžu meniť nastavenia teploty, čo môže spôsobiť nepohodlie alebo dokonca zdravotné problémy v extrémnych podmienkach.

Informačno-zábavný systém vo vozidle môže odhaliť citlivé údaje, ako je vaša poloha alebo história jázd, a umožniť hackerom manipulovať s funkciami auta.

Bezkľúčový systém

Systémy bezkľúčového vstupu sú populárne pre svoje pohodlie, ale môžu byť takisto nevýhodou. Hackeri môžu naklonovať váš kľúč alebo rozšíriť jeho dosah, čím sa zvyšuje riziko krádeže vozidla. Táto metóda je veľmi efektívna a často používaná pri krádežiach moderných áut.

Manipulácia s riadiacimi systémami

Hackeri môžu zasahovať aj do akcelerácie a brzdenia vozidla. Získaním kontroly nad týmito systémami môžu spôsobiť náhle zmeny rýchlosti alebo znemožniť brzdenie, čo môže viesť k nebezpečným situáciám na ceste. Tieto útoky predstavujú vážne riziko pre bezpečnosť jazdy.

Ako sa brániť?

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: AutobildTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.