Tesco na juhu Slovenska zatvorila hygiena. Uhynuté hlodavce nie sú to najhoršie, čo tam našli

  • Inšpekcia zvejernila, čo všetko v predajni našla.
  • Predajňa musela okamžite zatvoriť.
  • Nálezy sú pre silné žalúdky.
Novinky Tesco
Tesco. Zdroj: shutterstock.com/JuliusKielaitis
BITmarkets BITmarkets

V stredu sme vás informovali o tom, že predajňa populárneho reťazca Tesco v Dunajskej Strede skrývala vo svojich útrobách také hygienické nedostatky a iné nebezpečenstvá, že ju inšpekcia nariadila zatvoriť.

Dnes už je známe, čo všetko v predajni hygienická kontrola odhalila.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Tesco muselo zatvoriť predajňu

Dňa 22. júla 2024 vykonali inšpektori Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Dunajská Streda bežnú úradnú kontrolu v hypermarkete Tesco na Hlavnej ulici.

Cieľom kontroly bolo zistiť, či obchod dodržiava všetky zákonné požiadavky týkajúce sa hygieny, skladovania a predaja potravín, ako aj osobnej hygieny zamestnancov. Výsledky kontroly však boli alarmujúce.

Odhalenia inšpekcie:

Na webe sa uvádza: „V čase výkonu úradnej kontroly potravín boli inšpektormi zistené nedostatky v rámci hygieny prevádzkarne, a to výskyt uhynutých hlodavcov v skladových priestoroch prevádzkarne, výskyt exkrementov – trusu hlodavcov v skladových a predajných priestoroch prevádzkarne a výskyt nevyhovujúcich výrobkov v skladových priestoroch prevádzkarne, ktorých obaly boli poškodené v dôsledku nahryznutia hlodavcami a ich obsah bol taktiež viditeľne znehodnotený hlodavcami.”

Tento nález predstavoval vážne ohrozenie verejného zdravia a jasne naznačoval, že obchod nezvládol základné hygienické požiadavky.

Inšpektori neváhali a nariadili okamžité opatrenia priamo na mieste. Prevádzkovateľovi obchodu prikázali vykonať dôkladnú deratizáciu, dezinfekciu a sanitáciu priestorov.

„Na základe zistených nedostatkov sme museli prijať tvrdé opatrenia na ochranu verejného zdravia,” uviedla inšpekcia. Uzatvorenie hypermarketu bolo podľa inšpekcie nevyhnutné na to, aby sa podobné problémy neopakovali a aby sa obnovila dôvera zákazníkov v kvalitu ponúkaných potravín.

Znovuotvorenie

Nasledujúci deň, 23. júla 2024, sa inšpektori vrátili do Tesca na dodatočnú kontrolu. Cieľom bolo overiť, či predajňa všetky nariadené opatrenia splnila.

Prevádzkovateľ hypermarketu si vzal situáciu k srdcu a zabezpečil kompletnú deratizáciu a dezinfekciu priestorov. „Prevádzkovateľ potravinárskeho podniku splnil opatrenia v plnom rozsahu, čo nám umožnilo opäť otvoriť obchod,” potvrdila inšpekcia po kontrole.

Inšpekcia rozdala viac než 100 pokút

Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ vykonali v júni 2024 celkovo 3 569 kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Pri 307 kontrolách našli 1 415 nedostatkov, najčastejšie problémy s hygienou budov a prevádzok, predaj po uplynutí dátumu spotreby a chybné označovanie výrobkov.

ŠVPS uviedla, že počas cielenej kontroly mimo pracovnej doby vykonali 54 kontrol, pri ktorých preverili 23 právnych subjektov a 31 prevádzok. Nedostatky zistili v ôsmich maloobchodných prevádzkach.

Inšpektori za zistené nedostatky okamžite prijali opatrenia a uložili 123 blokových pokút v celkovej výške 4 200 eur. Počas sledovaného obdobia nadobudlo právoplatnosť 56 rozhodnutí o pokute vo výške 82 200 eur, pričom najvyššia pokuta dosiahla 9 000 eur.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.