Bitcoin má byť do dvoch mesiacov na svojom maxime. Dôvod vás zrejme prekvapí

  • Bitcoin sa pohybuje na úrovniach pod svojimi maximami.
  • Tie by však mal dosiahnuť v krátkom čase.
  • Dôvodom je zníženie úrokov v Číne.
Novinky Bitcoin by mal využiť kroky Číny
Bitcoin by mal využiť kroky Číny. Zdroj: shutterstock.com/ivan_kislitsin
BITmarkets BITmarkets

Bitcoin (BTC) zaznamenáva obdobie veľkých výkyvov. Po niekoľkých mesiacoch stagnácie sa jeho hodnota opäť začína šplhať nahor. Podľa posledných údajov je BTC len dva mesiace vzdialený od dosiahnutia nového historického maxima. Tento rast prichádza v čase, keď Čína oznámila zníženie úrokových sadzieb, čo môže mať vplyv na globálny finančný trh. Minimálne to bude mať silné globálne ekonomické vplyvy.

Globálny trh kryptomien

Čínske rozhodnutie znížiť úrokové sadzby má za cieľ podporiť ekonomický rast v čase, keď sa svetová ekonomika ešte vždy spamätáva z dôsledkov pandémie COVID-19. Zníženie sadzieb môže viesť k zvýšeniu likvidity na trhu, čo následne môže podporiť investície do rizikovejších aktív, ako sú kryptomeny. Bitcoin, ako najväčšia a najznámejšia kryptomena, často reaguje na takéto makroekonomické zmeny zvýšeným záujmom investorov.

Politika čínskej centrálnej banky

Od začiatku pandémie COVID-19 Čína prijala niekoľko opatrení na podporu svojej ekonomiky vrátane zmien v úrokových sadzbách. V marci 2020, v reakcii na ekonomický šok spôsobený pandémiou, Čínska ľudová banka znížila základnú úrokovú sadzbu na pôžičky o 0,2 percentuálneho bodu na 4,05 %. Ďalšie zníženie nasledovalo v apríli 2020, keď sadzba klesla na 3,85 %. V nasledujúcich rokoch zostali sadzby relatívne stabilné, no centrálna banka neustále sledovala globálne ekonomické trendy a prijímala opatrenia podľa potreby.

Už v júli v roku 2023 centrálna banka opäť znížila sadzby, tentoraz o 0,1 percentuálneho bodu, aby podporila ekonomický rast a stabilizovala finančné trhy v neistých globálnych podmienkach. To bolo nasledované súčasnou zmenou, v júni 2024 Čína znovu znížila svoje základné úrokové sadzby, pričom jednodňová sadzba na reverzné repo operácie klesla o 10 bázických bodov na 1,9 %, sedemdňová sadzba na 2,0 % a jednoročná strednodobá úverová sadzba na 2,5 %​​. Tieto opatrenia mali za cieľ zvýšiť likviditu na trhu a podporiť domáce investície v čase globálnej ekonomickej neistoty.

 

Podľa analytikov môžeme očakávať, že Bitcoin bude pokračovať v raste, pokiaľ bude trh reagovať pozitívne na čínske opatrenia. Rovnako dôležité je sledovať, ako sa budú vyvíjať ďalšie globálne ekonomické faktory, ktoré môžu ovplyvniť nálady investorov. Súčasný trend naznačuje, že Bitcoin môže byť na dobrej ceste k dosiahnutiu nového maxima, ak sa pozitívne impulzy z Číny prenesú aj na ďalšie trhy.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Bitcoin je príležitosť

Pre investorov predstavuje súčasná situácia zaujímavú príležitosť. Znížené úrokové sadzby v Číne môžu spôsobiť nárast záujmu o kryptomeny, čo by mohlo viesť k zvýšeniu ich hodnoty. Na druhej strane, je dôležité si uvedomiť aj potenciálne riziká. Trh s kryptomenami je známy svojou volatilitou a investori by mali byť pripravení na možné výkyvy.

Bitcoin už v minulosti ukázal, že dokáže rásť rýchlo, ale aj prudko klesať. Pre tých, ktorí zvažujú investície do BTC, je nevyhnutné mať stratégiu a byť pripravený na rôzne scenáre. Správne načasovanie vstupu a výstupu z trhu môže byť kľúčové pre úspech investície.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: CointelegraphTAGY:
Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.